Drugo pretkolo Lige prvaka
3

FOTO / Željezničar poražen na Koševu, završili utakmicu sa osam igrača

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igrači Željezničara poraženi su na Koševu u uzvratnoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka od Maribora rezultatom 2:1 i oprostili se od daljnjeg takmičenja u Evropi. Podsjetimo, Željo je u prvom susretu odigranom u Mariboru poražen na Ljudskom vrtu s visokih 4:1.

Uzvratni susret Željezničara i Maribora ostat će u sjeni navijačkih nereda koji su u popodnevnim satima eskalirali na ulicama Sarajeva. Bilans divljanja su dva povrijeđena policajca i jedan državljanin Slovenije te uništen inventar kafića u centru grada. Ali vratimo se na utakmicu na Koševu.

Igrači Željezničara dobro su otvorili susret, već u trećoj minuti Jamak je ubacio, ali Adilović zakasnio na loptu. Samo dvije minute kasnije Adiloviću je poništen gol nakon ofsajda.

Gosti iz Slovenije prvi put su zaprijetili u 10. minuti, Ibraimi je dobro šutirao, ali Antolović siguran ispred gola Željezničara. Maribor, zatim, preuzima terensku inicijativu te dolazi u vodstvo u 20. minuti golom Ibraimija.

Nakon gola Maribora, na terenu nije bilo ozbiljnijih dešavanja. Igralo se većinom na sredini terena, dosta grešaka su pravili i jedni i drugi, a ozbiljnijih pokušaja nije bilo. Na pauzu igrači Željezničara su otišli sa jednim pogotkom u svojoj mreži i četiri žuta kartona.

Mirna igra na početku drugog poluvremena. Maribor je dominirao, ali prilika i opasnih situacija nije bilo. Željo je u 53. minuti ostao s 10 igrača. Zbog dva žuta kartona isključen je Benjamin Čolić.

Bh. prvak poravnava rezultat u 59. minuti prekrasnim pogotkom Kvesića. Radost domaćih navijača nije dugo trajala. Tri minute kasnije Stanić zbog starta s leđa dobija crveni karton, a nakon njega isključen je i Svraka. Željo ostaje sa samo osam igrača, a navijači ogorčeni skandaloznim suđenjem sa tribina su skandirali "UEFA mafija".

U 86. minuti jako lijepa akcija Maribora, koju je u gol pretvorio Tavares šutem sa 12 metara. 

Pet minuta do kraja, na terenu se nije dešavalo apsolutno ništa, a 10.000 gledalaca s gorkim okusom u ustima čekalo je kraj meča.

Liga prvaka, 2. pretkolo, rezultat:

Željezničar-Maribor 1:2