Premijer liga BiH
164

Željezničar i Sarajevo u derbiju koji mnogo obećava

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Željezničar želi povratak na vrh tabele, Sarajevo potpuni povratak u borbu za titulu. To bi bila kratka uvertira pred novi sarajevski derbi koji će se danas od 13:00 sati igrati na Grbavici u okviru 16. kola BHT Premijer lige BiH.

Nakon što je Široki Brijeg jučer remizirao protiv Mladosti u Doboju kod Kaknja (0:0), Željezničaru se otvorila prilika da se pobjedom barem bodovno izjednači sa Širokobriježanima koji su prvi na tabeli.

Veliki motiv zbog stanja na tabeli ima i Sarajevo koje bi se eventualnom pobjedom potpuno vratilo u borbu za titulu prvaka BiH, jer bi za Širokim zaostajalo samo tri boda.

Željezničar - Sarajevo (13:00 sati, Moja TV)

Uz sav naboj koji derbi kao derbi donosi, stanje na tabeli kao i činjenica da nas samo dva kola dijele od zimske pauze, dodatno povećavaju očekivanja od 113. po redu ligaškog gradskog derbija između Željezničara i Sarajeva.

Svemu tome još više doprinosi odlična forma oba tima. Željezničar u derbi ulazi s nizom od pet pobjeda i jednog remija u posljednjih šest takmičarskih mečeva. Zapravo, u posljednjih 15 mečeva u svim takmičenjima ekipa Admira Adžema ima samo dva poraza, dva remija i čak 11 pobjeda.

Sarajevo je u još boljoj formi kada se pogleda učinak u nekoliko posljednjih sedmica. Ekipa Husrefa Musemića je nanizala pet ligaških pobjeda u kojima je ostvarila gol-razliku 17:4. Od povratka Musemića na klupu, ne računajući remi protiv Borca u gostima (1:1) kada je na klupi bio Zijad Švrakić, Sarajevo je u devet ligaških mečeva upisalo osam pobjeda i jedan poraz.

Sve pobrojano ulijeva nadu da će Grbavica svjedočiti uzbudljivom meču iako statistika koja pokazuje učinak timova u sarajevskim derbijima nagovještava još jednu tvrdu predstavu.

Naime, u posljednjih 20 derbija odigranih od maja 2010. godine vidjeli samo 19 pogodaka, tri pobjede Sarajeva, četiri pobjede Željezničara i čak 13 remija od kojih je devet okončano bez pogodaka. Sarajevo je u tim mečevima dalo devet pogodaka, Željezničar deset, a samo je tri puta neki tim u tih 20 mečeva uspio postići više od jednog gola.

Istina, posljednji derbi odigran na Koševu, koji je pripao Željezničaru i u kojem smo vidjeli i penale i crvene kartone i veliki broj šansi, zadovoljio je ukuse gledalaca.

Faktor koji obično loše utječe na utakmice Premijer lige, pa tako i na derbije, ponovo bi mogao odigrati veliku ulogu, a to je loš teren u slučaju da padne kiša, o čemu je govorio i Musemić.

"Sve je ispričano što se derbija tiče. Nas interesuju samo bodovi, a ako ih osvojimo protiv vječitog rivala, to će dobiti još više na težini. Zabrinjava nas loš teren jer je najavljena kiša i nadam se da će meteorolozi pogriješiti", rekao je trener Sarajeva.

Interesantno je da ni ovaj put na klupi sarajevskih timova neće sjediti isti treneri kao u prošlom derbiju, odnosno na klupi Sarajeva neće sjediti isti trener. Derbi na Koševu vodio je Senad Repuh, a danas će kao što znamo derbi voditi Husref Musemić. Zbog uvođenja Lige za prvaka nakon 22 odigrana kola, malo je teže da baš svaki novi derbi donese barem jedno novo lice na mjestu šefa stručnog štaba nekog tima, ali pošto su oba tima često mijenjala trenere tokom posljednjih godina, derbije rijetko dočekaju isti rivali na klupama.

Derbi je od velikog značaja za oba tima, a može se reći da je veći pritisak pred Željezničarom, jer Plave nakon derbija čekaju tri vezana duela protiv Širokog Brijega - jedan u ligi i dva u četvrtfinalu Kupa BiH. Dva od ta tri meča protiv Širokog, Željezničar će igrati kao gost.

U ekipi Sarajeva nedostajat će jedino povrijeđeni Mićo Kuzmanović, dok su u Željezničaru svi igrači na raspolaganju pred ovaj derbi.

Derbi između Željezničara i Sarajeva sudit će Irfan Peljto. Arbitar iz Sarajeva će dijeliti pravdu na 113. ligaškom vječitom derbiju, a asistirat će mu Mostarci Davor Beljo i Amer Macić.

Arbitri iza golova bit će Haris Kaljanac (Sarajevo) i Emir Spahalić (Mostar). Četvrti sudija meča je Elvis Mujić iz Banovića, a delegat će biti Haris Idrizović iz Konjica.

GOŠK - Radnik (13:00 sati, BHRT)

U istom terminu igrat će se još jedan ligaški meč. GOŠK će u Gabeli dočekati Radnik iz Bijeljine. Domaćin u meč ulazi s četiri poraza u nizu što dovoljno govori o njegovoj formi koja mu je donijela 10. mjesto na tabeli, prvo mjesto iznad zone za ispadanje.

Radnik je u posljednjih pet ligaških mečeva upisao tri pobjede, remi i poraz te se tako vratio u borbu za plasman u Ligu za prvaka. U slučaju pobjede, Radnik će se bodovno izjednačiti s ekipom Mladosti koja je šesta na tabeli.

Tabela: