Rapsodija u plavom
510

Željezničar deklasirao očajno Sarajevo i stigao do velike pobjede u derbiju

H. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara pobijedili su Sarajevo rezultatom 3:0 na stadionu Grbavica u derbi susretu 21. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine. Plavi su tako pobjegli iz zone ispadanja, a Sarajevo je nastavilo s katastrofalnim igrama koje traju već nekoliko mjeseci.
Nažalost, sarajevski derbi imao je neželjenu uvertiru jer se na Grbavici ranije tokom dana dogodio sukob navijača Sarajeva s policijom.

Tom prilikom privedeno je devet pripadnika Hordi zla, a MUP Kantona Sarajevo zabranio je dolazak na utakmicu gostujućim navijačima. Tako je sektor na sjevernoj tribini od 1.500 mjesta prazan tokom derbija.

Pobjeda Željezničara je apsolutno zaslužena, jer su bili borbeniji i rastrčaniji, a čini se da je došlo vrijeme da se na Koševu preispita status slovenskog stručnjaka Simona Rožmana čija ekipa pruža sramotne partije već nekoliko mjeseci, uključujući finiš prošle polusezone.

Željezničar je bolje i agresivnije ušao u derbi, ali prvo je prijetilo Sarajevo. Radović je izveo slobodnjak s lijeve strane, Đuričković je skočio, no šutirao je glavom preko gola sa šest metara.

Već u 12. minuti domaći tim je poveo. Amer Hiroš je pogodio iz slobodnjaka sa preko 35 metara. Primijetio je da golman Sarajeva Dejan Iliev očekuje centaršut, te je silovito šutirao i pogodio za veliko slavlje domaćih navijača.

Samo četiri minute kasnije Željezničar je mogao udvostručiti prednost nakon greške Penarande koji je pred svojim golom dodao Amoahu, ali njegov udarac iz blizine iblokiran je u posljednji trenutak.

U nastavku meča igralo se uglavnom na sredini terena. Sarajevo nije imalo odgovor na agresivnu igru Željezničara, a prijetili su samo iz prekida.

U 40. minuti Radović je izveo slobodnjak i poslao loptu ka Kyeremehu, ali odbrana Želje je otklonila potencijalnu opasnost.

Očajno Sarajevo ni u nastavku nije pronašlo rješenje kako da dođe do gola Plavih, a uzaludne su bile i izmjene koje je Rožman napravio.

Pitanje pobjednika riješeno je u 58. minuti. Kyeremeh je napravio grešku nakon koje je Amoah centrirao s lijeve strane, Iliev je odbio loptu pravo na nogu Galića koji je s nekoliko metara poslao loptu u mrežu za 2:0.

U 70. minuti Željezničar je došao do trećeg gola. Ponovo je Kyeremeh loše reagovao u odbrani, Boljević je centrirao s lijeve strane, a Galić je umakao Penarandi i matirao Ilieva drugi put na utakmici za visokih 3:0.

Do kraja se rezultat nije mijenjao pa se Željezničar na najbolji način revanširao Sarajevu za težak poraz u prvom dijelu sezone kada je bilo 3:0 za Bordo tim. U sudijskoj nadoknadi crveni karton je dobio golman Sarajeva Dejan Iliev nakon varnica na terenu, kada je u gužvi udario jednog igrača Željezničara.

U dosadašnjih 151 odigranih duela Željezničar ima 47 pobjeda, Sarajevo je slavilo 45 puta, a 59 utakmica je završeno bez pobjednika. Gol-razlika je u korist Željezničara 186:182.

Željezničar će u narednom kolu gostovati Zvijezdi 09, dok Sarajevo dočekuje ekipu Igmana.

Rezultat i strijelci:

Željezničar - Sarajevo 3:0 (Hiroš 12', Galić 58', 70')

Tabela: