21. kolo
14

Tok utakmice: Željezničar - Sarajevo 3:0

E. B.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara i Sarajeva su na stadionu Grbavica u Sarajevu igrali utakmicu 21. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine. Željezničar je slavio rezultatom 3:0, a tekstualni prijenos susreta mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice. Željezničar - Sarajevo 3:0 (Hiroš 12', Galić 58', 69')

90+' - Oliveira će braniti do kraja utakmice.

b>90+3' - Sada ponovo gužva na terenu, Iliev je bio najratoborniji i dobio je direktan crveni karton.

90+3' - Ostalo je još 60 sekundi utakmice.

90+1' - Igrat će se još tri minute nadoknade vremena.

89' - Minute dijele Željezničar od prve pobjede u 2024. godini.

86' - Trostruka izmjena u redovima Željezničara. Galić, Karić i Hiroš su izašli, a ušli su Ovčina, Fočo i Radovac.

81' - Galić je sada izgubio loptu i povukao Kyeremeha koji je krenuo u kontru, te je dobio zasluženi žuti karton.

77' - Povrijeđeni Amoah izlazi iz igre, Haračić je u igri.

69' - GOOOL!!! Željezničar vodi sa 3:0! Galić je postigao i drugi pogodak na susretu! Ponovo je Kyeremeh loše reagovao u odbrani, Boljević je centrirao s lijeve strane, a Galić je umakao Penarandi i matirao Ilieva drugi put na utakmici za visokih 3:0!

67' - Sivac je sada pokazao žuti karton Kariću.

65' - Dvostruka izmjena u redovima Sarajeva. Čataković je u igri umjesto Matanovića, a Buljubašić umjesto Mehmedovića.

61' - Matanović je šutirao iz daljine, a Muftić lagano hvata loptu.

58' - GOOOL!!! Željezničar vodi sa 2:0! Marin Galić! Kyeremeh je napravio treću grešku u drugom poluvremenu i Plavi su stigli do 2:0! Amoah je centrirao s lijeve strane, Iliev je odbio loptu pravo na nogu Galića koji sa nekoliko metara pogađa.

55' - Selimović je dobio žuti karton i to jer je šutnuo loptu nakon sudijskog zvižduka.

53' - Sada oštar prekršaj Karića nad Radovićem na 25 metara od gola Željezničara. Krenulo je naguravanje, ali Sivac i dalje ne pokazuje žute kartone.

49' - Ponovo je Kyeremeh poklonio loptu Željezničaru u opasnoj zoni, ali ni ovaj put domaća ekipa nije uspjela to iskoristiti.

47' - Mogao je Željezničar stići do drugog gola. Kyeremeh je driblao u odbrani i izgubio loptu, Radinović je krenuo u kontru no odbrana Sarajeva ga je stigla i propala je prilika za 2:0.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Po jedna izmjena na obje strane. Boljević je zamijenio povrijeđenog Bismarka, a Hasić Anđušića.

Kraj prvog poluvremena: Željezničar - Sarajevo 1:0 (Hiroš 12')

45+1' - Igrat će se dvije minute nadoknade. Bismark je sada povrijeđen. Uhvatio se za zadnju ložu, ali Akrapović ga neće mijenjati.

45' - Oliveira je ostao ležati na travnjaku nakon vazdušnog duela sa Selimovićem. Očekujemo da saznamo koliko će se još igrati nadoknade.

43' - Nakon kornera Željezničara lopta se odbila skroz na centar. Karić se okliznuo, Anđušić mu je oduzeo loptu, ali srećom po domaću ekipu odbrana Plavih se vratila na vrijeme i spriječila kontru.

40' - Sada je ponovo Sarajevo pokušalo uigranu akciju iz prekida. Radović je izveo slobodnjak i poslao loptu ka Kyeremehu, no Hiroš je to "pročitao" i izbio loptu.

34' - Željezničar je zaprijetio iz kontre. Karić je osvojio loptu na sredini terena i uposlio Bismarka koji šutira, ali lopta je jedva došla do gola i Iliev je rutinski uhvatio.

32' - Igrači Sarajeva su pokušali zaprijetiti iz kornera uigranom akcijom, no izveli su je katastrofalno.

28' - Ponovo je Penaranda pokušao kreirati priliku. Nanizao je dvojicu protivnika i pokušao uposliti Oliveiru, no dodavanje je bilo prejako i Muftić je uhvatio loptu.

24' - Penaranda je sada krenuo u seriju driblinga. Prošao je tri protivnika, ali ga je pred kaznenim prostorom zaustavio Karić.

22' - Željezničar sada smiruje tempo igre. U ovoj prvoj četvrtini susreta domaćin je bolji na terenu i zasluženo vodi.

16' - Željezničar je mogao udvostručiti prednost nakon greške Penarande koji je pred svojim golom dodao Amoahu, koji šutira sa 12 metara, ali blokiran je u posljednji trenutak.

12' - GOOOL!!! Željezničar je poveo! Hiroš je pogodio iz slobodnjaka sa 35 metara! Primijetio je da se Iliev nada centaršutu, te je silovito šutirao i pogodio za veliko slavlje domaćih navijača!

11' - Prve čarke na terenu! Krpić i Iliev su bili najratoborniji, no sudija Sivac je reagovao na vrijeme i razdvojio ih. Nije im ni pokazao kartone.

9' - Hiroš je, čini se, najagilniji u redovima Željezničara. Sada se ponovo poigravao s protivnicima, ali je njegov šut sa 20 metara izblokiran u pravi čas.

5' - Sada su i gosti zaprijetili. Radović je izveo slobodnjak s lijeve strane, Đuričković je skočio, no šutirao je glavom preko gola sa šest metara.

3' - Prvo uzbuđenje smo vidjeli pred golom Sarajeva. Hiroš je napravio slalom kroz odbranu Bordo tima, dodao Amoahu koji je pokušao ubaciti s lijeve strane, ali je to uradio veoma loše i upropastio je priliku.

1' - Susret je počeo!

18:42 - Navijači Željezničara su odmah prije susreta napravili spektakularnu bakljadu.

18:41 - Sivac je upravo izveo igrače na travnjak. Za nekoliko minuta susret će početi.

18:40 - Glavni sudija najveće utakmice bh. nogometa će biti Zeničanin Ermin Sivac, kojem će pomagati Sarajlije Moamer Čaušević i Enes Đozić, a četvrti sudija će biti Nihad Ljajić, također iz Sarajeva.

18:37 - U ovim trenucima sa razglasa ide pjesma "Grbavica", neslužbena himna Željezničara. Naravno, svi navijači Plavih je uglas pjevaju.

18:35 - "Privilegija je za sve nas da možemo učestvovati na ovakvom derbiju. Mislim da je to jedna prava sportska priča, pune tribine i puno emocija. Očekujem derbi u kojem ćemo svi uživati", rekao je šef stručnog štaba Sarajeva Simon Rožman.

18:31 - Sarajevo je u 2024. odigralo četiri utakmice, a nije ostvarilo niti jednu pobjedu u regularnom dijelu susreta. Nakon remija sa Slobodom, tuzlansku ekipu su izbacili nakon penala, a potom su izgubili u prvenstvu od Zvijezde 09 i Širokog Brijega.

Seriju bez pobjeda kompletirali su nedavnim remijem bez pogodaka u Banjoj Luci protiv Borca u okviru četvrtfinala Kupa BiH.

18:26 - "Pred nama je najveći derbi u BiH što se tiče nogometa i nakon lošijih rezultata i s jedne i s druge strane treba da damo sve od sebe da taj niz prekinemo i upišemo tri boda. To nam je cilj. Analizirali smo obje utakmice do sada, nevjerovatna razlika između dvije utakmice, meni neshvatljiva. Igrači treba da ispoštuju pravila igre i ne da se nadam nego očekujem da će igrači u nedjelju pokazati reakciju", rekao je trener Željezničara Bruno Akrapović u najavi utakmice.

18:23 - Željezničar u prva dva proljetna kola još nije postigao gol. Odigrali su 0:0 sa Zrinjskim na Grbavici, a potom izgubili od Širokog Brijega rezultatom 2:0.

18:18 - Željezničar se trenutno nalazi u zoni ispadanja, odnosno na pretposljednjem mjestu uz zaostatak od dva boda za Igmanom.

S druge strane, Sarajevo je u borbi za Evropu, a današnji trijumf Posušja nad Veležom (1:0) im daje priliku da se trijumfom na Grbavici domognu trećeg mjesta na tabeli.

18:15 - Željezničar nije savladao Sarajevo još od marta 2022. godine kada je na Grbavici bilo 2:0.

Nakon toga su uslijedila četiri vezana remija u gradskom derbiju, da bi u oktobru prošle godine u posljednjem međusobnom srazu Sarajevo slavilo rezultatom 3:0.

18:12 - Ovo će biti 151. gradski derbi između Željezničara i Sarajeva.

U dosadašnjih 150 duela Željezničar ima 46 pobjeda, Sarajevo je slavilo 45 puta, a 59 utakmica je završeno bez pobjednika. Gol-razlika je u korist Željezničara 183:182.

18:09 - Upravo zbog tih današnjih dešavanja osiguranje ispred stadiona Grbavica je nezabilježeno do sada. Veliki broj policajaca se nalazi ispred stadiona kako bi sve prošlo bez incidenata.

18:06 - Fudbalski klub Sarajevo je je uputio urgentan dopis MUP-u KS da razmotri svoju odluku, no ona nije promijenjena i Horde zla večeras nećemo vidjeti na tribinama stadiona Grbavica.

18:04 - Više se od same utakmice tokom dana, nažalost, pričalo o incidentu u naselju Grbavica u kojem su učestvovale Horde zla. Grupa najvatrenijih navijača Sarajeva je "upala" u naselje Grbavica noseći različite predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda, a policija je uhapsila devet osoba.

Ubrzo nakon incidenta u kojem su povrijeđena i dva policajca MUP Kantona Sarajevo je zabranio Hordama zla dolazak na utakmicu.

Horde zla su trebale biti smještene na sjevernoj tribini stadiona Grbavica, dobili su 1.500 ulaznica i taj dio je ograđen, no sada će biti prazan.

18:01 - Poznati su i sastavi za današnju utakmicu.

Željezničar: Vedad Muftić, Nemanja Cavnić, Edin Cocalić, Stefan Radinović, Vahid Selimović, Harun Karić, Amer Hiroš, Marin Galić, Charles Bismark, Joseph Amoah i Sulejman Krpić.

Sarajevo: Dejan Iliev, Francis Kyeremeh, Vinko Soldo, Miomir Đuričković, Slaviša Radović, Edin Julardžija, Marko Matanović, Eldar Mehmedović, Adalberto Penaranda, Nemanja Anđušić i Renan de Oliveira.

Kapiteni ekipa su Krpić i Oliveira.

18:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 21. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva. Utakmica se igra na stadionu Grbavica u Sarajevu s početkom u 18:45 sati.