Igra za Groningen
87

Želi ga Australija, porijeklom je iz BiH: Hrustić izabran u tim kola holandske lige

Piše: O. T.
Ajdin Hrustić je 21-godišnji krilni nogometaš Groningena koji je u prošlom kolu Eredivise postigao debitantski gol za svoj tim, a Fox Sports ga je uvrstio u tim kola. Ovog nogometaša koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine mediji u Australiji vide kao jednog od 23 igrača koji će predstavljati Australiju na Mundijalu u Rusiji.

Hrustić u Groningenu igra zajedno s bosanskohercegovačkim reprezentativcem Samirom Memiševićem koji je neizostavni član prve postave Groningena, tima koji se nalazi na 13. mjestu holandske Eredivise koja broji 18 timova.

Australski mediji poput australske verzije uglednog medija FourFourTwo objavili su vijest da je Fox Sports izabrao Hrustića u najbolji tim 27. kola kola Eredivise u kojem je Groningen kod kuće rezultatom 2:0 savladao Zwolle, a drugi gol postigao je upravo Hrustić.

Igrao protiv Brazila

FourFourTwo ističe da Hrustić nije pozvan u reprezentaciju Australije za predstojeći prijateljski meč protiv Kolumbije koji je na rasporedu 27. marta, ali napominju da su njegove šanse da dobije poziv u A tim sasvim realne, posebno zbog toga što je novi selektor Australije Bert van Marwijk, Holanđanin koji može lakše pratiti Hrustića zbog toga što igra u holandskoj ligi.

"Hrustić je bio dio australskog tima na Azijskom prvenstvu do 23 godine održanom u januaru. On je privukao interes iz Bosne i Hercegovine, a do sada je upisao jedan nastup za Australiju i to u prijateljskom meču protiv Brazila prošle godine u junu", piše FourFourTwo.

Pošto meč protiv Brazila nije bio takmičarski - radilo se o prijateljskom meču u kojem su nastupile brazilske zvijezde poput Coutinha, Williana, Douglasa Coste i Thiaga Silve - Hrustić i dalje ima pravo zaigrati za BiH. On ujedno može nastupati i za mladu reprezentaciju naše zemlje pošto je rođen 5. jula 1996. godine.

BiH ili Australija

FourFourTwo nije jedini portal iz Australije koji je pisao o Hrustiću. Pomno ga prate i mnogi drugi pošto u njemu vide potencijalnog reprezentativca Australije koja će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrati u grupi C zajedno s Francuskom, Danskom i Peruom.

Hrustić je prošao akademije Austrije iz Beča i Schalkea, a u ovoj sezoni, njegovoj debitantskoj za prvi tim Groningena, upisao je 11 nastupa u ligi pri čemu je postigao jedan gol.

Ostaje da se vidi da li će ovaj krilni nogometaš i zvanično postati reprezentativac Australije ili je sudbina da zaigra za Zmajeve.

Krilne pozicije reprezentacije BiH, prema posljednjem spisku selektora Roberta Prosinečkog, zatvaraju Edin Višća (Basaksehir), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Deni Milošević (Konyaspor) i Goran Zakarić (Željezničar).