Nogomet
5

VIDEO / Zbog UEFA-inog trika Low optužen da govori neistinu

Totalsport
Joachim Low
Joachim Low
Pravu je pomutnju izazvala snimka njemačkog selektora Joachima Lowa kako u šali izbija loptu skupljaču lopti, mislilo se, tokom utakmice protiv Holandije.

No, na vidjelo je sada izašla prava istina. Spomenuta se scena odigrala tokom zagrijavanja za utakmicu 2. kola grupe B Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, a montirana je tako da se činilo da se dogodila usred utakmice.

A za sve je kriva - UEFA! Evropska nogometna federacija, odnosno njena produkcijska kompanija, naime, proizvodi televizijski signal za sve TV-kuće, a u dvoboju Njemačke i Holandije je odlučila sve zavarati. Na snimci se vidi kako teče 22. minuta utakmice, rezultat je još uvijek 0-0, a Low ničim izazvan ustaje s klupe i izbija dječaku loptu.

Iako su Nijemci na kraju pobijedili s 2-1, u njemačkim je medijima postavljeno pitanje zašto selektor u trenutku velike neizvjesnosti, kad bi trebao biti maksimalno koncentriran na događanja na terenu, zbija šale s dječakom. Upravo mu je to pitanje postavio novinar ZDF-a nakon dvoboja, a Low je odgovorio:

"Pa, to se dogodilo prije utakmice". Na to ga je novinar ispravio kazavši da se to dogodilo pri rezultatu 0-0.

Löw je praktički optužen da govori neistinu, a nakon svega je morala reagirati i UEFA koja je na zahtjev Sterna priznala da je scena snimljena 15-20 minuta prije utakmice i kasnije umetnuta u prijenos. Služi li se UEFA takvim trikovima kako bi demonstrirala opuštenu atmosferu na Euru ili iz nekog drugog razloga, ostalo je nejasno.