Euro 2012
3

Direktni prijenosi dopunjavani ranije napravljenim snimcima

FENA
Sporni kadar
Sporni kadar
Čelnici UEFA našli su se na žestokom udaru kritike, pošto je otkriveno da su dijelovi "direktnih" prijenosa utakmica sa Euro 2012. ustvari sadržali ranije napravljene snimke.

"Direktni" prenosi bili su "dopunjavani" snimcima kojima bi bio postignut maksimalni emotivni efekat kod gledalaca, što je izazvalo ogroman bijes, posebno javnih televizija u Njemačkoj.

Tako je jedna njemačka navijačica prikazana u suzama nakon drugog gola Balotellija, nakon čega su od rodbine i prijatelja počele da joj stižu SMS poruke utjehe. Navijačici ništa nije bilo jasno pošto uopšte nije plakala nakon golova, već je pustila suzu za vrijeme intoniranja njemačke himne prije utakmice.

Odgovornima za prijenos taj snimak je dobro došao da ga puste nakon pogodaka italijanskog reprezentativca, kako bi "prikazali" tugu njemačkih navijača.

Još jedan detalj bio je snimljen tokom utakmice Njemačka - Holandija, kada je selektor Joachim Low u šali izbio loptu jednom skupljaču pored terena. Ispostavilo se, međutim, da Low nije bio raspoložen za igru tokom same utakmice, kada je taj detalj prikazan, već se sve desilo još za vrijeme zagrijevanja igrača prije samog susreta.

"Jasno smo poručili UEFA da javnost u Njemačkoj očekuje direktan prijenos, kada se tvrdi da prijenos ide uživo. Direktan prijenos je direktan prijenos i tako treba da ostane. Svaki vid cenzure ili manipulacije snimcima je za nas potpuno neprihvatljiv", izjavio je Jörg Schöneborn iz njemačke televizije ARD.