Branko Ivanković za Klix.ba
17

Zbog Lugušića i njegove ljubavi prema bordo boji svi navijamo za Sarajevo

Piše: Edin Isanović
Branko Ivanković
Branko Ivanković
Jedan od najboljih hrvatskih nogometnih trenera Branko Ivanković trenutno radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.Sa klupe predvodi klub Al Wahda. U ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba govorio je o svom novom trenerskom angažmanu, ambicijama, promjenama u HNS-u, Dinamu, Hajduku, Sarajevu i šansama bh. reprezentacije u kvalifikacijama.

Možete li nam reći nešto više o Vašem novom klubu?

Al Wahda je jedan od najvećih klubova u UAE-a, četiri puta je bio prvak, dok je jednom osvojio Predsjednički kup. Kolektiv je izuzetno profesionalno organizovan i svi smo prezadovoljni. Do sada niko od nas nije imao nikakvih problema. Svaka naša potreba u najkraćem roku je ispunjena. Na čelu sa šeikom Saeedom Bin Zayedom imamo velike ambicije. Inače,klub je osnovan 1974. godine. Posebno su ponosni na svoju nogometnu akademiju koja je, po svim ocjenama, najbolja u državi. Mnogo se ulaže u razvoj.

Sa kakvim igračkim kadrom raspolažete i koliko visoko možete u narednoj sezoni?

Imamo izuzetno mladu ekipu, a najveća zvijezda je Ismail Matar koji je 2003. godine bio proglašen za najboljeg mladog igrača svjetskog nogometnog prvenstva za igrače do 20 godina u UAE-a. Igrao je za olimpijsku reprezentaciju u Londonu i postigao golove protiv Urugvaja i Senegala. U svlačionici imamo još jednog reprezentativca UAE-a - Hamdana Al Khamalija. Od stranaca tu su Andrić, nekadašnji igrač Hajduka, Papa iz Senegala, Anas iz Jordana i Eric iz Gabona. Cilj je borba za vrh i da se osvoji kup. Bit će teško, ali imamo pravo na optimizam.

Da li ste prikupili dovoljno informacija o ligi?

Dobro je poznajem, jer sam prošle godine, dok sam radio u Saudijskoj Arabiji, sa asistentom Andrejom Pandićem gledao utakmice i komentarisao. Nisam stigao nespreman. Poznajem ligu i igrače.

U Vašem stručnom štabu je i nekadašnji čuvar mreže FK Sarajevo Enver Lugušić?

Tako je! Lugu znam izuzetno dobro, on je vrhunski trener golmana, a sa mnom je radio i u Kini. Imamo četiri vrlo talentirana i mlada čuvara mreže i očekujem da, uz rad s njim, budu makisimalno spremni i da se nametnu kao jedni od najboljih u UAE-a. Imam potpuno povjerenje u Envera i siguran sam da će golmani kvalitetno braniti.

Radili ste u mnogo klubova i država, gdje Vam je bilo najljepše?

Iako sam malo vremena ovdje, već sada mogu reći da je divno raditi. Imamo odlične uslove, menadžment je savršen, a ono što me posebno veseli jeste da igrači rade fantastično i da su prisutne sve predispozicije za uspjeh. Sjajno je bilo i u Kini gdje sam odmah prve godine dotakao vrh.

Pratite li nogometna dešavanja u Hrvatskoj?

Pratim, ali ne samo u Hrvatskoj, nego i u BiH. Dinamo ima standardno dobru ekipu i očekujem da se plasiraju minimalno u Evropsku ligu, jer mislim da je Liga prvaka prevelik zalogaj. Posebno ako će otići Badelj i Beqiraj, teško će nadoknaditi takve igrače. Hajduk ima mnogo problema unutar kluba, od dugova do rukovođenja. Stalne su promjene i nisu pronašli najbolje rješenje. Otišlo je mnogo igrača i jedna mlada ekipa kakva je Hajdukova nema šanse da nešto uradi u međunarodnim takmičenjima.Možda je bolje da se koncentrišu na domaće prvenstvo. Prioritet treba biti stabilizacija kluba i dodatna selekcija igrača.

Možete li prokomentarisati dešavanja u vrhu hrvatskog nogometa?

Promjene su dobrodošle, potrebna je nova reorganizacija i novi zamah u razvoju. Gosp. Vlatko Marković je uradio mnogo i zaslužio je da bude počasni predsjednik Saveza, da svojim kontaktima, iskustvom i utjecajem pomogne Davoru Šukeru i novom rukovodstvu kako bi napravili još jedan iskorak prema naprijed. Oni su stigli u najgore vrijeme, ali njihovo znanje i nove ideje trebaju klupski i omladinski nogomet dići na višu razinu. Nažalost, još ima ljudi koji sjede u Izvršnom odboru HNS-a koji su tamo da štite interese svoje djece, umjesto da se bave razvojem nogometa. Šuker treba očistiti Savez od tih anomalija.

FK Sarajevo je jedini bh. klub koji se plasirao u 3. pretkolo Evropske lige. Igraju protiv crnogorske Zete. Može li tim sa Koševa proći dalje nakon pobjede od 2:1 u prvom meču?

U ovom momentu ne znam pravu snagu Bordo tima, ali bi bilo zaista dobro da eliminišu Crnogorce. Mislim da oni nisu suparnik koji se ne može proći. Tim sa Koševa je klub velike i bogate tradicije, trebao bi nastaviti takmičenje u Evropskoj ligi. A svi mi zbog Luge i njegove ljubavi prema bordo boji navijamo za Sarajevo.

Koliko znate o bh. nogometnoj reprezentaciji i da li smatrate da će se konačno plasirati na jedno veliko takmičenje?

Izuzetno cijenim bh.reprezentaciju. Još kao trener hrvatskog državnog tima prisustvovao sam formiranju vaše nacionalne vrste i prvim utakmicama kada smo igrali u Bolonji. Aktuelna reprezentacija je mnogo kvalitetnija u odnosu na te godine i posljednja tri kvalifikaciona ciklusa nedostajalo je sportske sreće za plasman. Naredne kvalifikacije su velika šansa. Imate sjajnu generaciju, odličnog selektora i siguran sam da ćete se plasirati na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. BiH je kvalitetnija od Grčke i Slovačke.

Pitanje za kraj: Vaš hobi osim nogometa?

Teško pitanje. Moj hobi je sport, imam Sportski centar u Varaždinu i svoje vrijeme posvećujem njegovom radu, bez obzira što ga vode moja djeca. Također, slobodno vrijeme provodim sa porodicom i prijateljima, to me relaksira i opušta.