Finansijski izvještaj
75

Zašto Real Madrid usred korona-krize renovira stadion? Jer ima "milijardu" razloga za to

E. B.
Novi "Santiago Bernabeu" će godišnje donositi Realu milijardu eura
Novi "Santiago Bernabeu" će godišnje donositi Realu milijardu eura
Real Madrid je dugo isčekivani početak renoviranja stadiona "Santiago Bernabeu" na opće iznenađenje počeo usred globalne finansijske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

No, čelnici Kraljevskog kluba nisu ni pomišljali odgađati početak radova na kultnom stadionu. Uostalom, imaju "milijardu" razloga za to.

S obzirom na korona-krizu Real Madrid je smanjio godišnji budžet za 300 miliona eura, te iduće godine mogu potrošiti 617 miliona eura.

Stoga je Real Madrid je od banke za izgradnju "novog Bernabeua" zatražio 570 miliona eura uz kamatnu stopu od 2,5 posto na narednih 30 godina, što znači da će ukupna cijena renoviranja Real koštati 795,6 miliona eura, stoji u finansijskom izvještaju Kraljevskog kluba.

U kredit je uključen i trogodišnji grejs period, što znači da će Real godišnje od jula 2023. do jula 2049. godine banci davati 29,5 miliona eura godišnje.

Kada "Santigao Bernabeu" bude gotov u ljeto 2022. godine, radit će se o najmodernijem multifunkcionalnom stadionu na svijetu a godišnje će Real od njega imati prihode veće od milijardu eura.

Stoga nije ni čudo zašto radovi na njemu traju punom parom, a trenutno je u fazi postavljanje zatvorenog krova.