Javnost napada Hrvata
27

Zaslužuje li Lovren tolike kritike nakon poraza Liverpoola od Cityja?

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon poraza Liverpoola od Manchester Cityja u "meču sezone" odigranom u 21. kolu Premiershipa javnost se najviše okomila na štopera Redsa Dejana Lovrena. Mnogi smatraju da je on isključivi krivac za poraz svog tima, ali pitanje je da li su kritike ispravne i da li su prenaglašene.

Lovrenu se pripisuju greške kod oba Cityjeva gola u porazu Redsa rezultatom 2:1 te se naglašava da je generalno odigrao loš meč i da je on igrač s kojim Liverpool ne može ostvariti svoje ciljeve.

Jasno je da Lovren ne spada među one najbolje štopere svijeta, u društvo gdje sada stanuju njegov saigrač Virgil Van Dijk, Raphael Varane, Sergio Ramos, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Diego Godin...

Ipak, prema svemu što je uradio u dosadašnjoj karijeri, Lovren je štoper koji zaslužuje veliko poštovanje, mnogo veće od onog koje dobija od dolaska u Liverpool.

Objasniti takvu tvrdnju veoma je lako i nije potrebno preveliko filozofiranje. Dovoljne su određene brojke, jasne činjenice.

Anfield je mjesto gdje je Lovren najduže boravio kao profesionalni nogometaš i samim tim u dresu Redsa skupio je više nastupa nego u bilo kojem drugom klubu.

Riječ je o igraču koji je u pohodima Liverpoola na finala Evropske lige i Lige prvaka odigrao svaku minutu od nokaut faze do samog finala. Dakle, čovjek je u 14 mečeva nokaut faza Evropske lige i Lige prvaka u sezonama 2015/16. i 2017/18. sve vrijeme proveo na terenu.

Taj isti štoper je za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji samo u meču 3. kola grupne faze kada je Hrvatska već imala zagarantovano učešće u nokaut fazi ušao s klupe i odradio tek 20 minuta. U svim ostalim mečevima igrao je od početka do samog kraja uključujući tri meča okončane na produžetke; protiv Danske, Rusije i Engleske. Lovren je tako nastupio u svih sedam mečeva za Hrvatsku na Mundijalu i propustio samo 70 minuta nogometa na terenu. S takvim igračem Hrvatska je napravila senzaciju i osvojila srebro.

Na sve to, Lovren je ove sezone odigrao devet cijelih mečeva za Redse u Premiershipu i u tim mečevima Redsi su primili pet golova od čega dva protiv Cityja.

Ako su Hrvatska i Liverpool toliko jake nogometne ekipe od kojih se očekivalo da imaju takve uspjehe, možda se Lovren i može isticati kao igrač koji je nedorastao tom nivou, ali ni Hrvatska ni Liverpool to nisu. Ni Hrvatska ni Liverpool nisu toliko kompletne ekipe da možete reći da su favoriti u bilo kojem takmičenju koje igraju; uostalom Redse ni nakon onih prvih 10 pa i više kola niko nije smatrao timom koji će i sada boraviti na liderskoj poziciji Premiershipa. U takvim okolnostima nemoguće je da jedan igrač bude razlog svih "neuspjeha"*, jer ako ste toliko loši, onda biste svojim manama onemućili svoje timove da dođu do zadnjih stepenica u velikim takmičenjima.

* grubo je reći da je za Liverpool trenutno prvo mjesto te dva evropska finala neuspjeh, a besmisleno je hrvatsko srebro nazvati neuspjehom

Ako bismo, međutim, ulazili u detalje Lovrenove igre i tražili utakmice u kojima je griješio, mogli bismo pronaći argumente koji pokazuju da on nije ona "A klasa", ali to nije poseban zaključak, a pogotovo ne razlog da se igrač s takvim uspjesima u karijeri smatra tolikom manom bilo kojeg tima. Uostalom, i kada uzmete one najbolje štopere svijeta, uočit ćete da povremene nestabilnosti, najbolji primjer je Real Madrid iz ove sezone čijom odbranom komanduju Varane i Ramos.

Lovren je u Premiershipu svoju klasu pokazao u Southamptonu kada su ga nerijetko uvrštavali ili razmatrali da ga uvrste u najbolje timove kola, polusezone, kao i cijele sezone. U Liverpoolu je također pružio mnogo dobrih stvari, ali ostaje dojam da je oko njega neopravdano stvorena slika kiksera i ta slika je nerijetko preuveličana.

Dovoljno je samo pogledati Cityjeve golove i upitati se šta bi se pričalo da je na mjestu Lovrena bio neki drugi štoper. Vjerovatno niko ne bi ni pomislio da se uopće radi o nečemu lošem, možda bi se tada lakše shvatilo da je Sergio Aguero kod prvog gola pokazao koliki je majstor, dok bi drugi gol bio još jedan pokazatelj Cityjevog brzog izlaska u napad i odlične realizacije.