Rituali bh. igrača pred utakmicu
0

Zakoračiti na travnjak prvo desnom nogom

Razgovarao: Edin Isanović
Samir Bekrić (Foto: Feđa Krvavac, Fotoservis)
Samir Bekrić (Foto: Feđa Krvavac, Fotoservis)
Mnogi nogometaši širom svijeta imaju ustaljeni ritual prilikom izlaska na teren. Pojedini su toliko sujevjerni da ne mogu početi utakmicu ako prije toga ne obave svoje navike. Igračima je često bitno koji im je broj na dresu, na koji gol napadaju prvo poluvrijeme, koju boju dresova nose na gostovanjima, hoće li kopačku prvo navuči na desnu ili lijevu nogu, koje će mjesto u svlačionici zauzeti, ko će izaći prvi, a ko posljednji iz svlačionice...

Zanimalo nas je kako neki od naših reprezentativaca i nogometaši iz Premijer lige BiH prilaze utakmicama. Senijad Ibričić "desetka Hajduka“ za Sarajevo-x.com kaže:

"Već sam i ranije napominjao da sam prije svakog dvoboja nešto proučim i uvijek desnom nogom zakoračim na travnjak. To bi otprilike bilo to. Nemam nekih posebnih rituala“.

Njegova saigrač iz reprezentacije Ermin Zec također podvlači da prije početka utakmice prouči prije izlaska na zeleni teren. Napominje da nije sujevjeran. Ipak, kako ističe, kada ovo ne bi uradio igrao bi pod velikim psihičkim opterećenjem.

Jedan od najboljih igrača FK Sarajevo Alen Škoro je na ovo pitanje odgovorio:

"Pa ima jedna stvar koju uvijek uradim. Naime, kada dođemo na stadion većina igrača odlazi da vidi u kakvom je stanju travnjak. Ja to ne činim, nego odmah uđem u svlačionicu. Prvo navučem desnu kopaču, to je obavezno, nakon toga se i psihički pripremim za meč. Identičan scenariji je prije svakog okršaja“, apostrofira Škoro za naš portal.

Samir Bekrić ključna je figura u igri tima sa Grbavice. Kaže da se pridržava određenih pravila prije početka svake utakmice:

"Vodim računa da na teren uđem prvo desnom nogom. To je tako od malih nogu. Istako bih još jednu zanimljivost. Recimo prilikom izlaska na travnjak uvijek sam posljednji u nizu, osim kada sam kapiten. Tada sam na čelu kolone. Znači uvijek sam ili prvi ili posljednji u koloni“.

Odbrambeni igrač banjalučkog Borca Vule Trivunović podvlači ono bez čega ne bi mogao zamisliti početak utakmice:

"Ne bih mogao igrati, a da se prije toga ne prekrstim i ne poljubim travu. Tako sam naučio od od dana kada sam počeo trenirati nogomet. Kada ovo ne bih uradio strahovao bih cijelu utakmicu da će mi se nešto desiti", kaže za najčitaniji bh. portal Trivunović.