Bruka i sramota
578

Zakazao ljudski kapacitet: Koji su uzroci pada i sramnog ispadanja FK Sarajevo?

Piše: Edin Isanović
Ekipa koja se obrukala  na meču protiv Zarije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ekipa koja se obrukala na meču protiv Zarije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fudbalski klub Sarajevo je u četvrtak navečer eliminisan u 1. pretkolu Evropske lige od moldavske Zarije nakon jedanaesteraca. Sramota, poniženje, bijes... bile su emocije navijača ovog tima nakon što je nogometaš Zarije pogodio posljednji jedanesterac i osigurao plasman dalje.

Ovo je samo još jedna u nizu blamaža koju Bordo tim posljednjih godina priređuje pristalicama ovog kluba. Dovoljno se prisjetiti Zete i Kukesija. Sramotno ispadanje donijelo je potpunu neizvjesnost što se sljedeće sezone tiče, a pojedini igrači Sarajeva ponovo su pokazali da ne znaju osnovne postulate nogometne igre.

To je ono što je zasmetalo sarajevskoj publici i zbog čega je nezadovoljna napustila stadion "Asim Ferhatović Hase". Bez dvojbe, loši potezi i procjene došli su na naplatu. U nastavku ćemo pokušati prezentirati činjenice koje su dovele do ispadanja Bordo tima iz međunarodnih takmičenja od ekipe skromnih nogometnih kvaliteta.

Procjenjuje se da bi FK Sarajevo mogao zaraditi nekoliko stotina hiljada maraka od učešća u narednom pretkolu, prodaje ulaznica, TV prava i artikala iz Fan shopa. Međutim, ostali su uskraćeni za to.

Napad bez napadača

Koliko se neozbiljno i površno radilo u proteklom periodu u klubu najbolje pokazuje podatak da je ekipa u uzvratnom meču protiv Zarije igrala bez napadača. Ahmetović se povrijedio, a kao što je poznato klub nije želio produžiti ugovor s Amerom Bekićem, momkom koji je definitivno to zaslužio.

Za Bordo tim je nastupio do krajnjih granica svojih mogućnosti, a u dresu tima sa Koševa igrao je često i krvave glave od posljedica udaraca. Ipak, do obostranog zadovoljstva nije došlo.

Tako je stručni štab u vrh napada ubacio Nermina Crnkića koji se nije proslavio. Eliminacija je dovela da oštrice kritike razara povjerenje u trenera u ekipu. Napadati bez napadača - suludo.

Crnkić podsjetio na Melunovića

Pred kraj susreta Bordo tim je kod rezultata 2:1 imao šansu da s jedanaest metara postigne treći pogodak i riješi pitanje plasmana u narednu rundu. Pogodak je želio postići Nermin Crnkić. Vjerovatno je držao spoznaju kako golom i plasmanom Sarajeva u 2. pretkolo Evropske lige može skinuti breme koje nosi još od uzvratne utakmice finala Kupa BiH kada je na Pecari promašio prazan gol te je zbog prijetnji otputovao u SAD.

Preuzeo je odgovornost za izvođenje jedanaesterca i uradio je to loše. Golman Zarije je bez problema ukrotio njegov udarac. Sve navijače Sarajeva ovaj detalj podsjetio je na "slučaj Melunović" koji je prije četiri godine identično uradio protiv albanskog Kukesija. Ista strana gola, identičan udarac, identična odbrana - kao u najgorim noćnim morama. Osim toga, neshvatljivo je kako prvi šef struke nije pokušao reagovati na vrijeme i spriječiti nesigurnog Crnkića u izvođenju jedanesterca. Toliko bitnog za klub. Mediji u regiji šale se zbog neočekivanog ispadanja i debakla koševskog tima.

Mehmed Janjoš i stručni štab ne mogu da polože ozbiljniji ispit

U nogometu postoji ključni egzaktni pojam o kojem nema spora – rezultat. Sve pozitivne stvari vezane za FK Sarajevo, od marketinga do smanjenja dugova i uspostavljanja sistema upravljanja, pale su u vodu zbog izostanka sportskog rezultata. Za veliki klub, kakav Sarajevo u okviru BiH sigurno jeste, sezona bez trofeja ne može se nazvati uspješnom.

Mehmed Janjoš i njegov stručni štab dobro su vodili ekipu u jesenjem dijelu. Ipak, na proljeće je bila druga priča. Izgubili su titulu prvaka BiH, izgubili finale Kupa BiH, a u četvrtak navečer su se osramotili kao rijetko ko prije njih u Evropskoj ligi. Poraz od Krupe u prijateljskom meču i eliminacija od Zarije pokazali su da tim koji je selektovan igra loše, a kada se to desi skepsa stiže bez poziva. Osim toga, Janjoš i njegov stručni stab niti jedan ozbiljniji ispit ne može da položi (pobijedio Željezničar u derbiju), ekipa uvijek pada na testu zrelosti.

Premda su navijači na početku bili oduševljeni njegovim vođenjem i u najpozitivnijem smislu željeli su vidjeti njegovu trenersku ruku u igri FK Sarajevo na duže staze. No, povjerenje polako kopni, što se moglo vidjeti na najvećem bh. stadionu nakon meča sa moldavskim predstavnikom. Za aktuelnu situaciju Janjoš je isključivo sam kriv.

Traženje alibija bez ikakvog kritičnijeg osvrta na vlastiti rad o kojem, sada već dovoljno, govore i sami rezultati. Ponovio je svoje greške iz prošlosti. Nije detektirao loše strane suparnika, ekipa nema prepoznatljiv stil i viziju, nije pojačao ekipu na pravi način i ono što je najuočljivije - nije bio dovoljno hrabar. A kada niste hrabri, ne prati vas ni sreća...

Pogrešna transfer politika

Klub je proteklih nekoliko godina doveo veliki broj igrača, od kojih je većina zalutala na najveći bh. stadion, a ovo se odnosi i na strukture kluba prije aktuelnih. Može se zaključiti da u klubu ne postoji ozbiljan čovjek koji bi realizovao ozbiljne transfere, jedan istinski poznavalac nogometa koji će imati odriješene ruke i odgovarati za svoj rad.

Kako saznajemo, u proteklom periodu FK Sarajevo ponuđeni su pojedini igrači, ali su to predstavnici kluba odbili iz različitih razloga (neki su sigurno i opravdani). Skromna Zaria otkrila je sve slabosti ekipe na bolan način kojih se možda i Janjoš bojao, ali se nadao kako odmah neće biti tako vidljive. Jasno je kako aktuelna ekipa ne može biti konkurentna za vrh tabele i u domaćem prvenstvu.

Bez jasne vizije

Sve navedeno sugerira da klub nema jasne vizije i strategije. Jer kako drugačije okarakterisati aktuelnu situaciju u kojoj je vidljivo da klub nema dugoročnog plana djelovanja. Premda su navijači na početku govorili da je važno da Sarajevo vode bivši igrači, vojnici kluba, pokazalo se da je u svemu presudan samo jedan faktor – kvalitet.

Sarajevo je imalo priliku da se dolaskom Vincenta Tana izdigne iznad prosjeka, ali nije. Prva faza bila je finansijska konsolidacija, druga unutrašnje restruktuiranje, treća razvijanje sportske filozofije s posebnim akcentom na omladinski pogon, četvrta njena praktična primjena, a peta faza je dugoročna održivost. Treća tačka razvoja kluba, kao najosjetljiviji dio, najdelikatniji je most koji se trebao izgraditi na putu prema sportskom i finansijskom profitu.

Tu je zakazao ljudski kapacitet. Nije se pojavio čovjek koji će svojom energijom, vizijom i hrabrošću izgraditi sportsku filozofiju koja bi dala vjetar u leđa da Sarajevo bude lider u BiH. Nedostajao je čovjek koji je trebao sportski dio sjediniti s poslovnim.

Odgovornost čelnih ljudi

Tanov čovjek od povjerenja Kena Choo pita se za sve. Uz Chooa najodgovornije osobe u klubu su direktorica Sabrina Buljubašić, kao i predsjednik Valentin Ilievski (koji se pita za transfere). Nogomet je ozbiljan posao da bi se određivao i milimetar ispod maksimuma.

Pristalice bordo boje mogu mnogo toga prigovoriti zbog loše odrađenog zimskog i ljetnog prelaznog roka. Posljedice su već vidljive. Ko će preuzeti odgovornost?

Nogomet je rijetka igra u kojoj možeš pobijediti i bolju ekipu. No, to možeš uraditi samo ako više radiš, ako si spreman na sva iskušenja i ako si hrabar. To je pokazala i Zarija. Imala je i sreće, kaže prvi šef struke koševskog tima.