Stručna sudijska analiza
349

Za Ognjena Valjića jedina velika greška na duelu Sarajeva i Borca je dosuđivanje penala za domaćina

E. B.
Ognjen Valjić
Ognjen Valjić
Još uvijek se ne stišava bura oko utakmice četvrtfinala Kupa BiH između Sarajeva i Borca koja je prekinuta prije kraja jer su domaći igrači napustili teren izrevoltirani suđenjem Matea Muse.

Čitlučki sudija je, mišljenje je navijača Bordo tima, ali i većeg dijela bosanskohercegovačke javnosti, napravio brojne greške na štetu Sarajeva, a o svemu je svoje mišljenje dao nekadašnji FIFA sudija, a sada posmatrač suđenja u Wwin ligi BiH Ognjen Valjić.

Valjić je u emisiji na Arena Sportu komentarisao sporne odluke s utakmice, a on je mišljenja kako je Musa odradio dobar posao, a kao greške mu je naveo dvije situacije.

Valjić je konstatovao da je kontakt za penal za Sarajevo u 54. minuti postojao jer je Sebastian Herrera u kaznenom prostoru udario Mirzu Mustafića, no da sudija Musa nije trebao svirati kazneni udarac jer je Mustafić bio u ofsajdu kada mu je Kyeremeh dodao loptu, te da je umjesto penala za Sarajevo ispravna odluka bilo dosuđivanje ofsajda.

Također, kao Musinu grešku Valjić je naveo situaciju iz 80. minute kada je Musa dosudio prekršaj u napadu Adalberta Penarande nad Maksom Jurajom Ćelićem.

Naime, Valjić ne smatra da prekršaja nije bilo, već i da je Musa morao pokazati žuti karton Penarandi.

Za Valjića nije bilo ništa sporno prilikom vodećeg gola Borca za 1:0 kada su igrači Sarajeva tražili faul u njihovu korist na centru, prilikom crvenog kartona za Renana Oliveiru, ali ni prilikom situacije iz 91. minute koja je bila "kap koja je prelila čašu" i natjerala igrače Sarajeva da napuste susret.

Tada su u skoku bili Miomir Đuričković i Stefan Fićović, a Musa je svirao prekršaj za Borac i pored toga što kontakta skoro da nije ni bilo.