Španac ruši rekorde
0

Xavi u subotu ispisuje novu stranicu klupske historije

Totalsport
Xavi (Foto: Reuters)
Xavi (Foto: Reuters)
Vezni nogometaš Barcelone i španske reprezentacije, Xavi Hernandez, u subotu će ispisati novu stanicu katalonske klupske historije.

Nakon što je postao igrač s najviše nastupa za Barcelonu u svim takmičenjima, Xavi će se subotnjom utakmicom protiv Seville izjednačiti s legendarnim Miguelom Bernardom Bianquettijem kao igrač s najviše utakmica u dresu Barce u španskom prvenstvu (Primera). Migueli je dosada bio usamljen na listi s 391 nastupom za katalonsku ekipu u Primeri, a od sada će to mjesto, barem nakratko, dijeliti s Xavijem.

"Nije mi ni najmanje žao što će Xavi "izbrisati" moj rekord. Štoviše želim mu čestitati na tom uspjehu i pohvaliti isto", rekao je Migueli.

"Sretan sam zbog njega jer je to fantastičan igrač, ali i osoba. Zahvaljujući njegovom dostignuću novinari, ali i svi ljudi, će se barem nakratko sjetiti i moga imena", našalio se legendarni nogometaš "kraljevskog kluba".

Xavi je kao 31-godišnjak najstariji član trenutne ekipe Barcelone, za koju je debitirao pod trenerom Louisom Van Gaalom 18. augusta davne 1998. godine u španskom superkupu protiv Mallorce. Španac je u dosadašnjih 13 odigranih sezona šest puta osvajao naslov prvaka Španije, pet puta španski superkup, tri puta Ligu prvaka, dva puta evropski superkup, te po jednom Svjetsko klupsko prvenstvo i španski kup.