Nezaboravni veznjak
150

Xavi Hernandez otišao u penziju, nogomet ostao bez još jednog velikana

Piše: N. K.
Xavi (Foto: Twitter/B/R Football)
Xavi (Foto: Twitter/B/R Football)
Legendarni španski veznjak Xavier Hernandez Creus, poznatiji kao Xavi, saopštio je danas da završava igračku karijeru te se odmah okreće trenerskom poslu.

Xavi je posljednje četiri godine igrao za katarski Al-Sadd nakon impresivnih 17 godina u Barceloni, za koju je odigrao 767 službenih utakmica, postigao 85 golova i osvojio rekordnih 25 trofeja, od čega četiri Lige prvaka.

"Sve što sam postigao u posljednje dvije decenije bilo je privilegija. Moja dužnost je sada pored terena i pomoć nogometu kada god sam u mogućnosti", rekao je Xavi.

Barcina legenda je obećala da će kao trener nastaviti nit koju je povukao iz svog matičnog kluba u Kataloniji.

"Moja filozofija kao trenera će oslikavati moj stil koji smo razvijali mnogo godina pod uticajem Johana Cruijffa, a najveći pokazatelj te filozofije je nogomet koji se igra u Barceloni. Volim kad ekipe preuzimaju inicijativu na terenu, igraju napadački nogomet i vraćaju mu suštinu zbog koje smo ga svi voljeli kao djeca, A, to je igranje s loptom u nogama", poručio je Xavi.

Uspjehe je Xavi imao i s reprezentacijom Španije s kojom je osvojio Svjetsko prvenstvo 2010. godine i dvije titule na Evropskom prvenstvu (2008. i 2012. godine), a ukupno je odigrao 133 utakmice i postigao 13 golova.