"Već znamo prvake"
37

Wenger: Velika finansijska moć nekih klubova uništava takmičenje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Takmičenje u najjačim evropskim ligama je "uništeno" zbog klubova koji imaju "ogromnu finansijsku moć", smatra trener Arsenala Arsene Wenger.

Francuz je kao primjer naveo Francusku, Njemačku, Englesku i Španiju. U Ligue 1 PSG je prvi s 11 bodova prednosti, Bayern Minhen u Bundesligi prvi sa 16 bodova prednosti, dok Manchester City ima 15 bodova više od drugoplasiranog Manchester Uniteda u Premiershipu. U La Ligi Barcelona ima 11 bodova viška u odnosu na Atletico Madrid koji je drugi.

"Nepredvidljivost je nestala. Kad pogledate pet najboljih liga Evrope vidjet ćete da smo u decembru znali četiri šampiona. To znači da nešto nije u redu u našoj igri. Ogromna finansijska moć nekih klubova jednostavno uništava takmičenje", kazao je Wenger.

Trener Arsenala je ovo izjavio dva dana nakon što su u Premiershipu ponovo zabilježeni veliki transferi tokom januarskog prijelaznog roka. Klubovi u Premiershipu potrošili su samo u srijedu, posljednjeg dana prijelaznog roka, 150 miliona funti na pojačanja te tako stigli do ukupne cifre od 430 miliona funti potrošenog novca na pojačanja tokom januara.

O tome je ranije govorio i predsjednik La Lige Javier Tebas koji je kazao da Manchester City koristi "finansijski doping", dok je za PSG kazao da se "ismijava s FIFA-inim finansijskim fair-playjom".