Nogomet
19

Wenger: Manchester City treba izbaciti iz Lige prvaka

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: EPA)
Arsene Wenger (Foto: EPA)
Francuski menadžer londonskog nogometnog Arsenala, Arsene Wenger, pozvao je UEFA-u da izbaci Manchester City iz nogometne Lige prvaka zbog teškog kršenja Finansijskog Fair Playa (FFP).

Wenger već nekoliko sezona "kvoca" da Manchester City troši više od onog što zarađuje, a to je ove sezone i dokazala UEFA-ina komisije koja je zadužena da provodi FFP. Cityju prijeti novčana kazna od 50 miliona funti i smanjenje kvote igrača koje smije prijaviti za Ligu prvaka u idućoj sezoni (s 25 na 21), no to, prema mišljenju Wengera, nije dovoljno.

"Logično je da prihvatanjem pravila (FFP) imate pravo na nastup u takmičenju (Liga prvaka), no ukoliko ne prihvatate pravila i igrate mimo njih, onda vam mjesto nije u tom takmičenju. Tako bi trebalo biti", rekao je Wenger, koji je zadovoljan kaznom koja će snaći City i PSG, ali smatra da bi ista mogla i trebala biti rigoroznija:

"Ja u potpunosti podržavam FFP. Smatram da svaki klub, kao i svaka udruga općenito, mora trošiti u skladu sa svojim mogućnostima. Kazna je po meni sofisticirana i volio bih da je jednostavnija, odnosno da ima više smisla", zaključio je Francuz.