Nogomet
0

Wenger: Jedva čekam El Clasico, duel najboljih na svijetu

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Francuski stručnjak na klupi londonskog Arsenala Arsene Wenger ponudio je svoj doprinos u najavi velikog španskog nogometnog derbija, El Clasicu između Real Madrida i Barcelone u subotu.

Utakmicu na stadionu Santiago Bernabeu će Real Madrid dočekati s tri boda prednosti i susretom manje u odnosu na svog najvećeg rivala.

"Nema dileme da je u pitanju meč između trenutno dvije najbolje ekipe na svijetu. To je utakmica koju svi želimo vidjeti", započeo je 62-godišnji Wenger, te nastavio.

"Niti jedna ekipa ne želi izgubiti derbi. Živci bi mogli odigrati svoju ulogu zbog pritiska koji je stvarno velik. Real Madrid će nam u subotu imati priliku pokazati koliko je smanjio razliku između njega i Barcelone. Svi mi znamo da će dvije međusobne utakmice Reala i Barcelone u prvenstvu odlučiti pitanje novog prvaka", kaže Wenger.

Njemu je igra Barcelone dobro poznata iz prve ruke, jer su Topnici u zadnje dvije sezone oba puta ispali baš od katalonskog diva.

Wenger drži kako trener Reala Jose Mourinho mora donijeti važnu taktičku odluku na koji način se suočiti Barceloni.

"Osnovno je pitanje protiv Barcelone hoćete li se postaviti na terenu jako visoko ili duboko? Barcelonu morate napasti i izložiti je pritisku u defenzivi. Real Madrid ima priliku to napraviti i siguran sam da će to i učiniti. U predsezonskoj utakmici su se postavili vrlo visoko i zadali su Barceloni mnoge poteškoće.

Ipak, pitanje je mogu li tako igrati svih 90 minuta? Ako udaljite prvu liniju odbrane od svog gola i u nekoliko situacija ne osvojite loptu, izloženi ste Messijevom trku. Pitanje je hoće li se Real Madrid postaviti visoko na igralištu od početka, ili će krenuti s vrlo opreznim pristupom, pa napasti Barcelonu u drugom poluvremenu?", rekao je Wenger.