Uoči okršaja sa Cityjem
57

Watzke o šeicima u Dortmundu: Ne u mojoj kući

Totalsport
Hans-Joachim Watzke
Hans-Joachim Watzke
Predsjednik aktuelnog prvaka Njemačke, Borussije Dortmund, Hans-Joachim Watzke izjavio je da ne postoje nikakve šanse da šeici preuzmu njegov klub, kao što su to učinili s Manchester Cityjem.

Engleski klub ugostit će Borussiju u srijedu u sklopu 2. kola grupe D, poznatije kao "grupe smrti" (Real Madrid i Ajax), nogometne Lige prvaka. U najavi utakmice predsjednik Borussije osvrnuo se na način na koji je City praktički preko noći postao svjetska sila, ponajviše zahvaljujući finansijskoj pomoći šeika Mansoura.

"Ne bih ga čak ni ugostio, a kamoli dozvolio da preuzme klub. Pa pogledajte što su šeici napravili Malagi. Došli su s novcima, pokupovali gomilu igrača koju je klub već naredne sezone morao prodati zbog finansijske krize", rekao je Watzke.

"Bundesliga ima dobar pravilnik i sistem što se stranih investitora tiče. To će se u budućnosti pokazati kao dobitna formula", kaže predsjednik Watzke.

Naime, u Bundesligi nijedan strani ulagač ne može preuzeti klub samostalno, odnosno posjedovati više od 49 posto. Članovi kluba moraju imati u svom vlasništvu 51 posto klupskih dionica, te se samim time sprečava potpuna kontrola "divljih" milijardera.

Trener žuto-crnih uvjeren je da njegova ekipa ima snagu zaustaviti bogati i igrački moćni sastav "građana" na Etihadu.

"Manchester City je jako snažan i prepun vrhunskih igrača. No, uprkos tome mi imamo plan kako ih zaustaviti", rekao je Klopp za njemački Bild.