Ruud Gullit
0

"Vrijeme je za manje nacije"

FENA
Ruud Gullit
Ruud Gullit
Vrijeme je da FIFA manjim nacijama pruži priliku da organiziraju svjetsko prvenstvo, smatra Ruud Gullit, predsjednik zajedničke kandidature Belgije i Holandije za organizaciju SP-a 2018.

Bivši holandski reprezentativac rekao je da kandidatura Holandije i Belgije nije čin autsajdera, te da nije zabrinut zbog nedavnih događaja u FIFA-i koji su doveli do suspenzije dva člana izvršnog odbora.

"Uvijek smo išli u najveće zemlje i ovo je prilika da manje nacije organiziraju SP, posebno jer su Holandija i Belgija važne u svijetu nogometa", izjavio je Gullit na konferenciji Soccerex u Brazilu, gdje će 2014. biti održano SP.

Gullit je naveo da vjeruje u kandidaturu dvije zemlje koje su osnivači FIFA-e.

"Učestvujemo u utrci jer vjerujemo u sebe. Mi smo osnivači FIFA-e, ozbiljno shvatamo nogomet u našim zemljama. Ustvari, smatramo ga važnim još više jer smo male zemlje. Razmišljam samo o pobjedi. Ako mislite da ne možete pobijediti, ne trebate se ni kandidirati", kazao je Gullit.

Kandidati za organizaciju SP-a su još i Engleska, Rusija te Španija i Portugal sa zajedničkom kandidaturom. FIFA će domaćina SP-a izabrati 2. decembra u Zürichu.