Nogomet
0

Amerikanci povukli kandidaturu za organizacijom SP-a 2018.

Totalsport
Svjetska nogometna federacija (FIFA) objavila je kako su se Sjedinjene Američke Države povukle iz utrke za organizacijom Svjetskog prvenstva 2018. godine kako bi se usredotočile na kandidaturu 2022. godine.

Iz FIFA-e su kazali da je odluka, koja je bila očekivana, došla nakon “mjeseci razmišljanja i dogovora na relaciji između FIFA-e, UEFA-e i Američkog organizacijskog odbora”.

Tako će se Svjetsko prvenstvo 2018. godine sigurno odigrati u Evropi, budući su u konkurenciji za organizacijom ostali Engleska, Rusija, te zajednički Holandija i Belgija, kao i Španija i Portugal.

Podsjećamo, Stari kontinent bio je domaćin Mundijala 2006. (Njemačka), nakon čega je FIFA sljedeća dva turnira dodijelila Africi (Južnoafrička Republika 2010.), odnosno Južnoj Americi (Brazil 2014.).

Budući da se prema pravilima FIFA-e ne mogu održati dva uzastopna izdanja SP-a na istom kontinentu, Engleska je obavila formalnost i povukla svoju kandidaturu za SP 2022. godine.

U utrci za organizacijom SP-a 2022. godine osim SAD-a još su i Australija, Japan, Katar i Južna Koreja, a FIFA će domaćina obaju sljedećih svjetskih smotri izabrati 2. decembra.