Selektor U-21 ekipe
5

Vinko Marinović: Pristup Prosinečkog mladim igračima je motivacija novoj generaciji

Piše: K. Hadžić
Vinko Marinović (Foto: H. M./Klix.ba)
Vinko Marinović (Foto: H. M./Klix.ba)
Mlada reprezentacija BiH nakon uspješnih prošlih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo iz kojih smo afirmisali četiri mlada igrača u A selekciju okupila se u utorak Zenici. Bilo je to prvo okupljanje za novu ciklus.

Selektor Vinko Marinović u razgovoru za portal Klix.ba govorio je o svom dosadašnjem radu, a također smo razgovarali i o mnogim drugim zanimljivim temama vezanim za bh. nogomet.

Rezultat iz prošlih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, bez obzira na to što nismo izborili plasman na smotru najboljih, definitivno se mora ocijeniti kao izuzetno uspješan. Naš tim je u vrlo teškoj grupi sa Portugalom, Rumunijom, Velsom, Švicarskom i Lihtenštajnom zauzeo treće mjesto i sve do posljednjeg sudijskog zvižduka meča s Portugalom imali smo šansu da se nadamo plasmanu među evropsku elitu.

Odgovor na nepobitnu činjenicu da je ovaj rezultat uspjeh možemo pronaći u kvalifikacijama prije toga gdje smo uz gol razliku 2:13 zauzeli posljednje mjesto u grupi sa Engleskom, Norveškom, Švicarskom i Kazahstanom.

Dolaskom Vinka Marinovića na mjesto selektora počelo se događati puno pozitivnih stvari u i oko mlade reprezentacije, a u prvom ciklusu u deset utakmica ostvarili smo šest pobjeda i četiri poraza uz gol razliku 24:11. Ono što je najbitnije, Marinović i njegovi pomoćnici za samo godinu dana uspjesi su afirmisati četiri mlada igrača u A tim koji predvodi Robert Prosinečki.

"Sigurno je da nismo imali baš najbolje rezultate prije nego što sam došao na mjesto selektora mlade reprezentacije, a u prvom kvalifikacijskom ciklusu do zadnjeg momenta smo bili u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo, odnosno baraž, što je svakako zadovolvaajuće. Kao što sam i ranije govorio, imali smo dosta dobrih utakmica u ovim kvalifikacijama, već sada imamo igrače iz mlade reprezentacije koji igraju u A selekciji i one koji su pred vratima nacionalnog tima, te s te strane možemo biti zadovoljni, a ono što me posebno raduje je činjenica da smo imali neku prepoznatljivu igru. Također, u jednom trenutku smo imali niz od pet uzastopnih pobjeda i naravno da na kraju ostaje žal zbog posljednje dvije utakmice u kojima su nam trebala tri boda. Mislim da ja ključna bila ta domaća utakmica protiv Rumunije koju smo izgubili sa 3:1, mislim da bi bili na Evropskom prvenstvu da smo tu utakmicu pobijedili, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni i lično se nadam da ćemo i u idućem periodu imati dobrih igrača, da ćemo nastaviti s dobrim igrama i da ćemo za razliku od prošlog puta imati dobar žrijeb, što je jako bitno", kazao je Vinko Marinović, selektor mlade reprezentacije BiH na početku razgovora za Klix.ba.

Četiri mlada reprezentativca afirmisana u A tim

Mlada reprezentacija BiH je u oktobru prošle godine pobijedila Portugal u Zenici rezultatom 3:1, ekipu čiji je kapiten u tom meču bio Ruben Neves, jedan od trenutno najboljih veznjaka u engleskom Premiershipu, a pored njega za Portugalce su igrali još neki igrači koji nastupaju u klubovima iz samog vrha evropskog nogometa. Portugal, međutim, nije bio jedina ekipa koja je u svojim redovima imala kvalitetne igrače, a vrijedi izdvojiti i Rumuniju koja je na kraju završila kao prvoplasirana i čiji igrači su već sada na meti najvećih klubova u Evropi.

"Treba biti pošten i reći da smo igrali u sigurno najtežoj kvalifikacionoj grupi, možda bi na kraju bilo i drugačije da smo imali lakše protivnike, ali šta je tu je, ne treba žaliti za onim što je bilo. Ono što je najbitnije jeste da smo protiv velikih ekipa i na papiru jačih protivnika igrali dobro i da smo se pokazali da se možemo nositi s njima. Ako uzmemo primjer Portugala, kojeg smo pobijedili u Zenici i koji je završio na drugom mjestu u našoj grupi, puno njegovih igrača igra u najjačim evropskim klubovima i mnogi od njih su već sada igrači svjetske klase", kazao je Marinović.

Selektor ističe da je posebno zadovoljan jer je veliki broj mladih igrača iz ove generacije dobio priliku da nastupa za A tim, a posebno je zadovoljan zbog Eldara Čivića, Darka Todorovića, Amera Gojaka i Ermedina Demirovića koji su bili dio A tima koji je izborio prvo mjesto u Ligi nacija.

"Ukoliko računamo američku turneju s početka godine, onda je osam mladih reprezentativaca iz prethodnog ciklusa igralo za A tim. Igrači su najzaslužniji za takvo nešto, oni su najbolji promoteri sami sebe i kada igraju dobro, nemoguće je to ne primjetiti. Što se tiče nove generacije, sigurno je jako bitno da su neki igrači iz prethodnog ciklusa ostali i da će činiti kostur ove ekipe, pozvali smo neke nove igrače kako bi se upoznali s njihovim mogućnostima i vidjeli s čim raspolažemo, a tek moramo vidjeti kako uklopiti sve to u naš sistem koji želimo igrati kako bi na kraju zadržali identitet koji smo do sada stvorili", riječi su selektora Marinovića.

Marinović: Sigurno je da klubovi u posljednje vrijeme sve više i više obraćaju pažnju na mlade igrače (Foto: H. M./Klix.ba)
Marinović: Sigurno je da klubovi u posljednje vrijeme sve više i više obraćaju pažnju na mlade igrače (Foto: H. M./Klix.ba)

Marinović je s velikim uspjehom vodio Zrinjski i definitivno je jedan od najzaslužinijih što je ovaj klub daleko najuspješniji bh. tim u posljednjih pet godina, a kako kaže, za mladog igrača je najbitnija minutaža koja igra ključnu ulogu u njegovom razvijanju.

"Najvažnije za mladog igrača je da ima minutažu i da igra u svom klubu. Kada sam došao na mjesto selektora, odlučio sam više šanse pružiti igračima iz Premijer lige, jer po meni, tu ima dosta talentovanih igrača. Konkretno, u prošloj generaciji je bilo 16 igrača iz domaćeg prvenstva, a uz pomoć reprezentacije, kao i zbog njihove dobre igre, neki su napravili transfer u bolji klub. Sve to, kada se desi, najbolja je moguća promocija za Premijer ligu BiH", kazao je Marinović.

Selektor smatra da je teško uporediti rad u klubu i reprezentaciji, a na pitanje koliko je teško pružiti priliku mladom igraču u klubu rekao je da sve to zavisi prije svega od finansijske mogućnosti. Ipak, prema njegovim riječima, ako se pojavi kvalitetan mladi igrač, nijedan klub i trener neće bježati od toga da mu pruži priliku. Marinović je također rekao da za nogomet u BiH ne bi bilo loše napraviti i neku dodatnu, prelaznu ligu za igrače koji završavaju juniorski staž.

"Teško je porediti klub i reprezentaciju, ali uvijek je najvažnije napraviti rezultat. Ovdje su finansijske mogućnosti teške, svi klubovi uvijek gledaju da imaju što je moguće bolji položaj na tabeli, pa je zbog toga teško pružiti šansu mladom i neformiranom igraču prije nekog starijeg i iskusnijeg. Sigurno je da klubovi u posljednje vrijeme sve više i više obraćaju pažnju na mlade igrače jer uz njihove transfere svi mogu imati finansijsku korist. Niko neće bježati od toga da pruži šansu mladom igraču, ali isto tako i oni trebaju da se izbore za svoje minute. Možda ne bi bilo loše napraviti neku dodatnu ligu koju će igrati svi igrači na prelazu iz juniorskog u seniorski nogomet jer je nekada mladom igraču teško da se navikne na tako veliku promjenu", kazao je Marinović.

Važno je zadržati identitet

Bivši trener Borca i Zrinjskog smatra da je najveći problem bh. nogometa finansije te da bi klubovi s većim budžetima imali puno više prostora da se razvijaju i nadaju nekom opipljivom uspjehu na evropskoj sceni. Razlike su, kako kaže, već sada ogromne, a najvažnije je pronaći koncept u koji se isplati uložiti kako bi se na kraju moglo profitirati.

"Mi s budžetima koje trenutno imamo teško možemo napraviti nešto u Evropi. Nije lagano napraviti ekipu koja može igrati na tom nivou, a prije svega moramo biti svjesni gdje se nalazimo i kakva je situacija u ovoj državi. Razlike su ogromne, posebno u finansijama koje donose uslove, kvalitet lige, kvalitetne igrače i bude interesovanje prema nogometu. Mi moramo izvlačiti maksimum iz ovog što trenutno imamo, a u ovoj situaciji je još teže pričati o tome koji bi bili prvi koraci u popravljanju toga. Svaka država ima svoje unikatne i jedinstvene zakone, a najvažnije od svega u ovakvom svijetu nogometa je doći u situaciju da možeš uložiti i da na kraju od toga profitiraš", kazao je Marinović.

Nova generacija mlade reprezentacije u utorak se okupila u Zenici gdje je počela s pripremama za prijateljski susret s Azerbejdžanom, a Marinović je zadovoljan onim što je u uvodnih nekoliko treninga vidio.

"Neki igrači su prvi put s nama, a mogu reći da svi dobro rade te da se nadam kako ćemo i u budućnosti ostati u ovom pozitivnom raspoloženju. Tek smo se okupili, pred nama je jako puno posla, a želja je, što se tiče samog koncepta igranja, zadržati identitet koji smo ranije stvorili i dovesti igrače u situaciju da u svakom trenutku znaju šta trebaju raditi na terenu", kaže Marinović.

Motivacije novim igračima svakako da neće nedostajati, posebno zbog činjenice da je selektor Robert Prosinečki pokazao koliko ozbiljno računa na sve mlade igrače. Put od mlade reprezentacije do A tima je proces, a Marinović se nada kako će on i njegovi saradnici i od ove generacije uspjeti afirmisati nekoliko igrača u A tim.

"Sigurno da je to proces. Najbolja stvar od svega je što su oni već dio tog procesa, opet ponavljam, sami su sebi najbolji promoteri i svojim igrama trebaju opravdati ukazano povjerenje. Na kraju, svi se mi nadamo da će oni biti još bolji i bolji. Ovakav pristup mladim igračima koji ima A reprezentacija i selektor Prosinečki svakako da je motivacija i podstrek za sve buduće generacije i za nadati se da ćemo u budućnosti još puno igrača iz mlade reprezentacije afirmisati u A selekciju", kazao je na kraju razgovora selektor mlade reprezentacije BiH Vinko Marinović.