Nguyen Hoai Nam
204

Ekskluzivno / Vlasnik FK Sarajevo: Klubu je potreban novi stadion, za pet godina igramo Ligu prvaka

Razgovarao: Elvis Bunić
Nguyen Hoai Nam u razgovoru s našim novinarom (Foto: Klix.ba)
Nguyen Hoai Nam u razgovoru s našim novinarom (Foto: Klix.ba)
Nguyen Hoai Nam, većinski vlasnik upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo je u ekskluzivnom razgovoru za portal Klix.ba u njegovom rodnom gradu Da Nangu govorio o motivu da preuzme Sarajevo, planovima sa Bordo timom, pitanju stadiona, akademije i mnogim drugim temama.
Gospodine Nam, Vi ste bili član Nadzornog odbora FK Sarajevo od aprila 2018. godine, a od marta ove godine ste postali većinski vlasnik upravljačkih prava. Kako je došlo do toga da preuzmete klub od Vincenta Tana?

Najprije vam se želim zahvaliti što ste posjetili moju zemlju, a ovim putem pozdravljam i sve navijače FK Sarajevo. Ja veoma volim nogomet i u mojoj domovini svi su ludi za njim. Želio sam biti vlasnik kluba u Vijetnamu jer moj je san da se moja zemlja plasira na Svjetsko prvenstvo. Kada je FIFA nagovijestila povećanje zemalja učesnica na turniru 2026. godine sa 32 na 48, otvorila se velika prilika za moju zemlju. Vincent Tan zna koliko volim nogomet i kada je čuo da želim kupiti klub, on mi je rekao: "A zašto ne kupiš FK Sarajevo od mene?" i tako se to desilo.

Vincent Tan je, čini se, FK Sarajevo gledao samo sa poslovne strane. S druge strane Vi ste već nekoliko puta posjetili glavni grad BiH. Gledajući sa strane, čini se da Vam je mnogo više stalo do uspjeha kluba?

Reću ću vam iskreno, u Vijetnamu i BiH, ali i u mnogim drugim državama, nogomet nije dobar biznis. Nogomet zahtijeva mnogo investiranja, a da bi nogomet postao pravi biznis u BiH, kao i u Vijetnamu, morat će proći još barem deset godina. Za mene je nogomet strast i zaista sam sretan što sam vlasnik FK Sarajevo.

Vi ste već nekoliko puta posjetili Sarajevo. Kakav je bio Vaš prvi utisak?

Volim Sarajevo, to je zaista prelijep grad. Prvi put kada sam došao igrali smo utakmicu u Širokom Brijegu. Rekli su mi da tamo nismo pobijedili 17 godina, ali ja sam rekao da želim doći jer vjerujem da mogu promijeniti neke stvari. Na kraju smo slavili sa 3:0. Tih dana sam osjetio koliko strastveno navijači vole FK Sarajevo. Moj Facebook profil je otvoren i na njemu imam hiljade navijača Sarajeva. Sarajevo je veliki klub sa 73-godišnjom tradicijom i velikom budućnosti.

Nam: Sretan sam što sam vlasnik FK Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Nam: Sretan sam što sam vlasnik FK Sarajevo (Foto: Klix.ba)

Spomenuli ste navijače FK Sarajevo koji su jedni od najvatrenijih u BiH. Da li ste svjesni da je za mnoge od njih FK Sarajevo način života, prva i jedina ljubav?

Kada smo osvojili Premijer ligu BiH došao sam u Sarajevo i osjetio atmosferu u gradu, na stadionu... Zaista sam osjetio koliko naši navijači vole klub. I dok smo slavili u gradu, zapitao sam se: "Šta će se desiti ako razočaramo navijače?". A na to pitanje ima samo jedan odgovor. Ne smijemo ih razočarati.

Na koji način pratite utakmice FK Sarajevo?

Nikada ne propuštam nijednu utakmicu FK Sarajevo, makar pratim putem tekstualnog prijenosa.

Navijači Sarajeva su dolaskom Vincenta Tana očekivali čuda, velika pojačanja, veliki budžet... Kakav je Vaš plan? Šta navijači Sarajeva mogu očekivati u budućnosti?

Napravili smo petogodišnji plan u kojem trebamo biti najbolji u BiH. I za ovu sezonu cilj je osvojiti titulu. U narednih pet godina ćemo investirati u akademiju, infrastrukturu, tehnologiju, sportsku nauku. To je prvi korak ka mnogo većim stvarima.

Pitanje koje zanima sve navijače je stadion. Da li planirate obnoviti Koševo ili sagraditi novi stadion?

Stadion nam je neophodan jer moramo igrati evropske utakmice na drugim stadionima. To nije dobro za državu i nije dobro za klub. To je veliki problem svih nas, kako kluba, tako i države. Gledajući sa poslovne strane, mislim da zaista trebamo investirati na vlastitom zemljištu. Na taj način sve što sagradimo bit će u vlasništvu kluba. To je način na koji normalni biznismeni i normalni klubovi razmišljaju. Imovinu kluba treba činiti stadion, trening kamp, hotel za igrače... Gledajte, ja kao stranac kada jednom odem, to će ostati u vlasništvu FK Sarajevo.

Planirate li investirati u igrače, u prvi tim?

Da. Tražimo odgovarajuće igrače za naš klub. Igrače koji se uklapaju u viziju kluba i, naravno, budžet. Ne želim čuti da nema plata. Prije početka sezone desio se problem sa transferom novca, ali sada se to neće ponovo dešavati. Što se tiče pojačanja, moram naglasiti da ne želim da u FK Sarajevo igraju samo stranci. Ja želim da većina igrača bude iz Sarajeva. Sada, ako tražimo dobre igrače, to mogu biti možda jedan, dva, tri… Ali ostali moraju biti iz naše akademije. To je dugoročni plan.

Ekipe iz regiona, poput Dinama i Crvene zvezde, godinama na okupu imaju kostur ekipe koji nadograđuju ciljanim pojačanjima. Može li FK Sarajevo zadržati okosnicu ekipe u budućnosti i funkcionisati na taj način?

Razgovarao sam sa menadžmentom kluba na tu temu. Mi planiramo prodavati igrače jer je to dobro za našu akademiju. Ali u prvom timu moramo zadržati najbolje igrače. Igrače ćemo prodavati samo ako ćemo zaraditi mnogo novca ili ako taj igrač nije odgovarajući za naš tim. Sada imamo budžet za normalan rad kluba i ne ovisimo od prodaje igrača kao ranije. Ako klub konstantno prodaje najbolje igrače, nema napretka. Sada možemo zadržati najbolje igrače jer imamo drugi izvor finansiranja kluba.

Na šta konkretno mislite?

Mislim na investitore iz Vijetnama koji šalju novac. Nogomet je dobar ambasador između dvije zemlje i on može približiti Vijetnam i BiH.

Mogućnost da stranac investira u neki bh. klub je poprilično nov koncept i FK Sarajevo je prvi koje je pronašao način da dovede stranog investitora u klub. Da li biste preporučili drugim biznismenima širom svijeta da slijede Vaš primjer i preuzmu bh. klubove?

Da. Svaki ozbiljan klub treba biti ili u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu navijača. Ne može biti državni. Ako je klub na državnom budžetu, on ne može biti profesionalan. Moja vizija je da FK Sarajevo bude veliki klub, a da ja posjedujem samo mali udio, a da većinski vlasnici budu navijači.

FK Sarajevo i Vijetnam ne vežete samo vi, već i veliki industrijski konglomerat Vingroup sa kojim ste potpisali saradnju groz PVF akademiju. Kako je došlo do toga?

Vingroup je najveća korporacija u Aziji i veoma mi je drago što sarađujemo. Veoma su ozbiljni i imaju strast za nogometom. Fokus im je na vijetnamskom nogometu i žele dovesti najbolje talente, najbolje igrače, najbolju nogometnu tehnologiju iz cijelog svijeta u Vijetnam. Bosanski igrači vrlo dobro odgovaraju vijetnamskoj ligi jer su veoma talentovani, a nisu previše skupi. Bosanski igrači mogu pomoći vijetnamskoj ligi da napreduje. Mnogo mladih igrača koji možda ne mogu igrati u prvom timu u BiH imaju šansu igrati u Vijetnamu. Gledali ste neke utakmice ovdje, iz dana u dan kvalitet vijetnamskih igrča raste uz pomoć stranih igrača.

Dakle, možemo očekivati uskoro prelazak igrača iz BiH u Vijetnam i obratno?

Veoma brzo, i to najprije će doći igrači iz BiH u Vijetnam. Mnogo mladih igrača koji nemaju priliku u prvom timu, imaju veliku priliku da dođu u Vijetnam i da igraju u vijetnamskoj ligi.

Vidjeli smo da je čuveni francuski trener Phillipe Troussier šef u PFV akademiji, a da je također mnogo vrhunskih stranih stručnjaka zaposleno u njoj, od trenera, ljekara, medicinskog tima... Planirate li u budućnosti dovesti neka od najvećih svjetskih imena u akademiju i prvi tim FK Sarajevo?

Da, i to veoma brzo. Jer, ako dovedemo vrlo poznate igrače, trenere i stručnjake u Sarajevo da pomognu akademiji, onda i mi možemo poslati naše igrače iz Vijetnama da se priključe FK Sarajevo i da napreduju.

Vi ste kao vlasnik FK Sarajevo doživjeli najveći uspjeh kluba u historiji, osvajanje duple krune, ali ste osjetili i gorčinu teškog poraza od najvećg rivala. Kako ste se tada osjećali?

Kada smo izgubili u derbiju od Željezničara prije nekoliko mjeseci, bio sam veoma tužan, svi u klubu su bili tužni. No, želio sam se rukovati sa protivnicima i gledati ih kako slave. Ako zaista volite nogomet i vidite na jednoj strani ljude koji plaču, a na drugoj ljude koji su sretni, to je ipak vrlo lijepo za nogomet. U sebi sam tada pomislio "Čekamo vas u narednoj utakmici". Kao što sam već rekao, kada smo slavili titulu, čitav grad je gorio, a ja sam se pitao: "Šta bi bilo da smo izgubili?".

Navijači FK Sarajevo, osim titule prvaka, očekuju u budućnosti da će gledati svoj tim u grupnoj fazi evropskih takmičenja. Koliko je to realno očekivati?

Donio sam loptu sa logom FK Sarajevo u Vijetnam i mnogi nisu shvatali taj potez. To je za njih mala, a za mene velika stvar. Želim brendirati FK Sarajevo jer je to moj ponos, već sam upravi kluba dao zadatak da kupi klupski autobus u bordo boji. Želim da trening centar bude oblijepljen plakatima sa našim sponzorima, grbom, navijačima i svim uspomenama iz naše 73 godine duge historije. Što se tiče evropskih takmičenja, ne možete tek tako ući u Ligu prvaka. Ove sezone smo izgubili od Celtica, pa smo igrali u Evropskoj ligi i ispali od BATE Borisova. Naredne godine ćemo možda ćemo odigrati nešto više utakmica. Nakon pet godina možda ćemo ući u grupnu fazu. To je plan. Ne možemo očekivati da ćemo igrati polufinale Lige prvaka, i to ne samo zbog novca. Istina, radi se o milionima, ali sve mora biti sinhronizovano i moramo ići korak po korak. Za sada mogu potvrditi navijačima da naš menadžment i uprava kluba, kao i procesi u klubu rastu svakim danom. Moramo prvo rasti iznutra, da bismo to kasnije prezentovali navijačima. A njima prezentujemo rezultat na terenu. Imamo odličan timljudi u klubu, možda ne perfektan, ali svi radimo kao jedan veliki tim.

Za kraj, imate li neku poruku za navijače FK Sarajevo?

Imamo samo jedan cilj, želimo se boriti za titulu. Zahvalan sam gospodinu Vincentu Tanu jer kada sam preuzeo klub, odmah smo osvojili duplu krunu. Moja zasluga u tome je veoma mala. Dupu krunu su donijeli igrači, treneri, navijači, grad... To je fantastično, ali sada je mnogo teže jer moramo nastaviti sa uspjesima. Također, želim istaći da se bih volio sresti sa čelnicima Nogometnog saveza BiH. Želio bih sa njima komunicirati, dijeliti iskustva, da me nauče više o nogometu, to je za mene nephodno.