U Hanoiju
11

Predstavnici FK Sarajevo potpisali sporazum o saradnji s najvećom vijetnamskom akademijom PVF

E. B.
Foto: E. B./Klix.ba
Predstavnici Fudbalskog kluba Sarajevo danas su potpisali sporazum o saradnji s najvećom vijetnamskom akademijom PVF s fokusom na razmjenu iskustava i znanja, a u budućnosti se očekuju i organizovanja zajedničkih turnira u BiH i Vijetnamu.
Delegacija Fudbalskog kluba Sarajevo, predvođena većinskim vlasnikom upravljačkih prava Nguyenom Hoaijem Namom, predsjednikom Upravnog odbora Senadom Jahićem i generalnom direktoricom Sabrinom Buljubašić, je veoma zadovoljna viđenim u prostorijama PVF akademije, javlja novinar portala Klix.ba s mjesta događaja.

"Fudbalski klub Sarajevo je jedan od najvećih i najuspješnijih klubova u BiH. Kroz naš klub je prošlo mnogo nogometaša koji su igrali za bivšu Jugoslavju, kao i sada za BiH. Kroz našu historiju dugu 73 godine dokazali smo da smo jedni od najuspješnijih klubova u BiH, a to smo pokazali prošle sezone kada smo osvojili duplu krunu. Ponosni smo na to da veliku šansu za igru dobijaju mladi igrači koji su prošle sezone dobili 11.000 minuta u prvom timu, po čemu smo na vrhu u državi. Znamo da je budućnost našeg kluba u izgradnji i promociji mladih igrača kroz akademiju i nadamo se da ćemo uspjeti napraviti velike stvari", rekao je Jahić i dodao:

"Ovo što vi imate ovdje, mi u našoj državi nemamo, te se nadamo da ćemo zajedno sagraditi akademiju, ne najbolju u BiH, već i na prostorima bivše Jugoslavije. Nadam se da će potpisivanje današnjeg ugovora donijeti svijetlu budućnost, kako za FK Sarajevo tako i za PVF akademiju", rekao je Jahić nakon potpisivanja ugovora.

PVF akademija je u vlasništvu velikog industrijskog konglomerata Vingroup, a potpredsjednik ove kompanije Le Khac Hiep je istakao kako će današnje potpisivanje saradnje doprinijeti razvoju nogometa u Vijetnamu i BiH.

"Vingroup je jedna od najvećih kompanija u Vijetnjamu, kojoj je jedan od ciljeva poboljšati nivo standarda života u državi. Uključeni smo u sve društvene tokove, a u nogomet smo počeli investirati 2008. godine kada smo osnovali PVF akademiju. Nakon 11 godina PVF je postao najveći rasadnik talenata i najveća akademija u Vijetnamu koja je osvojila mnogo trofeja u omladinskim kategorijama, a brojni igrači PVF-a su postali redovni članovi svih reprezentativnih selekcija Vijetnama. Također, u našem trening centru se spremaju mnoge reprezentativne selekcije Vijetnama za takmičenja", govori Hiep i nastavlja:

"FK Sarajevo je jedan od najboljih klubova u BiH. Klub ima akademiju koja je već iznjedrila nekoliko igrača koji su zaigrali i za nacionalnu seniorsku selekciju Bosne i Hercegovine. Na početku saradnje ćemo razmjenjivati tehnička iskustva i znanja, a u budućnosti će postojati mogućnost da igrači iz jedne zemlje idu igrati u drugoj i na taj način promovišu imidž BiH u Vijetnamu i obratno. Također, nadam se da će ova saradnja biti na obostrano dobro te da će profitirati i naša seniorska reprezentacija i uspjeti ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine", rekao je Hiep.

Sporazum je u ime FK Sarajevo potpisala generalna direktorica Sabrina Buljubašić, a u ime PVF akademije izvršna direktorica Phan Thu Huong.