Nogomet
73

Vječiti derbi obećava: Duel najboljih napadača u ligi, Bajić najveća prijetnja Sarajevu, Benko Željezničaru

Piše: D. B.
Riad Bajić i Leon Benko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Riad Bajić i Leon Benko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vječiti rivali Sarajevo i Željezničar sutrašnji derbi dočekuju u sjajnoj formi, utakmici posebnu draž i značaj daje i činjenica da se radi o borbi za titulu. Jedno je sigurno, ljubitelje nogometa u subotu očekuje pravi spektakl.

Sarajevo je u posljednjih pet kola zabilježilo maksimalan učinak i ima pet pobjeda. Bordo ekipa je iskoristila povoljan raspored i preuzela prvo mjesto na tabeli s bodom prednosti u odnosu na rivala Željezničar. Na pravi put je Sarajevo vratio povratnik na trenersku klupu Dženan Uščuplić, koji je sjajan i izuzetno važan pobjednički niz započeo u 23. kolu na Otoci pobjedom protiv Olimpica rezultatom 1:0. Gol je postigao Leon Benko.

Nakon pobjede protiv Vukova došla je teška utakmica protiv direktnog konkurenta za titulu, ekipe Širokog Brijega. Tim sa Koševa je ponovo slavio rezultatom 1:0, a vrlo važna tri boda Sarajevu donio je Krste Velkoski.

U 25. kolu je Sarajevo bilo gost Slaviji, sjajno je otvorilo utakmicu vodećim golom Benke, ali su onda stvari krenule nizbrdo. Slavija je preokrenula rezultat i nakon prvog poluvremena vodila 2:1. Zbog negativnog rezultata i poprilično loše igre, nade u nastavak borbe za titulu su rapidno nestajale, međutim, na scenu su stupili Krste Velkoski i Miloš Stojčev, koji su donijeli izjednačenje i pobjedu Sarajevu.

Novi izuzetno važan susret Sarajevo je riješilo u svoju korist pobijedivši aktuelnog prvaka Zrinjskog na Koševu. Gol vrijedan trijumfa postigao je Leon Benko.

Nezgodno gostovanje uoči derbija Sarajevo je imalo kod Radnika, međutim, Bordo ekipa je rutinski slavila rezultatom 2:0, a strijelci su bili Ahmad Kallasi i Krste Velkoski.

Sarajevo u ovoj sezoni ima 17 pobjeda, osam remija i samo dva poraza, Bordo ekipa je postigla 49 golova, što je drugi najbolji napad u ligi, a primili su 16 golova i po tome imaju drugu najbolju odbranu u ligi.

Najbolji strijelac Sarajeva je Leon Benko sa osam postignutih golova.

Željezničar u posljednjih pet kola ima remi i četiri pobjede. Bod na Grbavici je u 23. kolu osvojila Sloboda, Zoran Kokot je donio vodstvo Plavim, a izjednačenje Slobodi bivši igrač tima sa Grbavice Zajko Zeba. Nakon te utakmice je Željezničar nastavio pobjede. Plavi su pobijedili Zvijezdu u gostima rezultatom 1:2 i to preokretom u režiji Ognjena Đelmića i Benjamina Čolića.

Tešku utakmicu je Željezničar odigrao protiv banjalučkog Borca u 25. kolu Premijer lige BiH. Pobjednički gol za Plave postigao je Jasmin Bogdanović u finišu meča.

Nakon pobjede na Grbavici uslijedilo je teško gostovanje u Mostaru protiv Veleža, a Plavi su ga riješili rutinskom pobjedom od 3:0. Strijelci su bili Riad Bajić, Jasmin Bogdanović i Dženis Beganović.

Sjajnu uvertiru za derbi Željezničar je napravio pobjedom protiv Mladosti. Tim sa Grbavice je pobijedio rezultatom 4:0, a strijelci su bili Ognjen Đelmić, Riad Bajić, Amir Hadžiahmetović i Anes Nuspahić.

Željezničar ima najbolji napad u ligi sa 50 postignutih golova, ali je odbrana na četvrtom mjestu u ligi sa primljenim 21 golom.

Najbolji strijelac ekipe i Premijer lige BiH je bh. reprezentativac i zvijezda Željezničara Riad Bajić.