Liga prvaka
12

Viteški okršaj Atletica i Juventusa, Schalke traži čudo protiv Manchester Cityja

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Šest prvih utakmica osmine finala Lige prvaka je iza nas, a u srijedu navečer odigrat će se i preostala dva susreta - Schalke protiv Manchester Cityja i Atletico Madrid protiv Juventusa.

Protekle sedmice odigrane su prve četiri utakmice. U utorak je Roma na svom Olimpicu golovima Zaniola porazila Porto rezultatom 2:1, dok je iste večeri PSG na Old Traffordu upisao veliku pobjedu protiv Manchester Uniteda i pred revanš u Parizu osigurao prednost od 2:0.

U srijedu su odigrane još dvije utakmice. Aktuelni prvak Evrope i trostruki uzastopni osvajač ovog takmičenja Real Madrid porazio je Ajax u Amsterdamu rezultatom 2:1, a najbolji rezultat u dosadašnjim utakmicama osmine finala ostvario je Tottenham koji je na svom terenu porazio Borussiju Dortmund rezultatom 3:0.

Za razliku od prošlosedmičnih utakmica, peti i šesti susret osmine finala Lige prvaka donijeli su jednu pomalo bizarnu situaciju, a mečevi između Lyona i Barcelone, odnosno Liverpoola i Bayerna završeni su bez pogodaka.

Atletico Madrid - Juventus

Jorgandžije do nedavnog poraza od Real Madrida gotovo godinu nisu doživjele poraz na svom Wanda Metropolitanu, stadionu koji će ove godine biti domaćin finala Lige prvaka.

Upravo u toj činjenici leži najveći motiv Diega Simeonea i njegovih igrača da uspiju doći do samog kraja, kao što su to uradili dva puta u prethodnih pet godina, međutim oba puta ih je u finalu porazio upravo Real Madrid.

Ipak, motiv za igrače Atletico Madrida nikada nije bio veći, ali prva prepreka na putu do finala bit će im Juventus, možda i prvi favorit za osvajanje Lige prvaka ove godine.

Stara dama, baš kao i Atletico Madrid, kao tihu patnju gleda igranje u Ligi prvaka i svaki neuspješni pohod ka trofeju, a gotovo svi u torinskom klubu postali su opterećeni osvajanjem "klempe" koji im je toliko puta izmakao iz ruku.

Upravo iz tog razloga ovaj duel ima sve epitete velikog derbija, a mnogi od ovog dvomeča očekuju dvije tvrde utakmice u kojima samo jedan pogodak može odlučiti pobjednika i putnika u četvrtfinale.

No, gledajući rezultate iz prethodnih noći, ne treba se čuditi ako ovaj dvomeč bude i najefikasniji i prepun sjajnih akcija dvije izuzetno napadački potentne ekipe.

Juventus u ovaj duel ulazi u seriji odličnih rezultata. Stara dama je već sada gotovo pa osigurala titulu prvaka u Seriji A, ali su nedavno doživjeli jedino razočarenje u sezoni porazom od Atalante u Kupu Italije.

S druge strane, Atletico Madrid je također ispao iz Kupa Kralja porazom od Girone, a u španskoj La Ligi su poprilično razočarali porazom od Real Madrida, čime su faktički izgubili šanse da se takmiče s Barcelonom za titulu prvaka.

Atletico Madrid i Juventus posljednji put su se sastali 2014. godine kada su voljom žrijeba igrali zajedno u grupi Lige prvaka, a u dva meča koja su odigrana postignut je samo jedan pogodak i to u Madridu gdje je Atletico s minimalnih 1:0 porazio Juventus. Strijelac pogotka tada je bio Arda Turan.

Obje ekipe su poprilično lako prošle grupnu fazu: Atletico Madrid u grupi s Borussijom Dortmund, Monacom i Bruggeom, dok je Juventus igrao protiv Manchester Uniteda, Valencije i Young Boysa.

Pravdu će u Madridu dijeliti njemački sudija Felix Zwayer, a susret počinje u 21:00 sat.

Schalke - Manchester City

Manchester City prošle godine je srušio gotovo sve rekorde kada je riječ o engleskom Premiershipu, ali gorak okus ostao je nakon ispadanja od Liverpoola u Ligi prvaka.

Upravo zbog toga, tim Pepa Guardiole s najvišim mogućim ambicijama dočekuje ovogodišnju nokaut fazu Lige prvaka, a trofej prvaka Evrope glavna je ambicija kluba u ovoj sezoni.

Prva prepreka Guardioli i njegovim igračima će biti njemački Schalke, a realno gledajući situaciju u ovom klubu, Manchester City ne bi trebao imati previše problema da osigura prolazak među osam najboljih ekipa.

Schalke je bio možda i najpoželjniji protivnik iz drugog šešira, a o kakvom se timu radi najbolje govori podatak da su trenutno na 14. mjestu u Bundesligi sa samo 23 osvojena boda iz 22 odigrana meča.

Osim nedavne pobjede u Kupu Njemačke, Schalke na prethodne četiri utakmice u Bundesligi nije upisao pobjedu, odnosno poraženi su od Bayerna i Borussije M'gladbach, dok su sa Herthom i Freiburgom remizirali.

S druge strane, Manchester City je u prošlom kolu Premiershipa razbio Chelsea sa nevjerovatnih 6:0, a posljednji meč odigrali su u sklopu FA cupa u kojem su 4:1 porazili Newport.

Manchester City je grupnu fazu prošao puno teže od očekivanog u grupi sa Šahtarom, Hoffenheimom i Lyonom, dok je Schalke igrao u grupi s Portom, Galatasarayem i Lokomotivom iz Moskve.

Ovo će biti prvi međusobni duel Schalkea i Manchester Cityja u Ligi prvaka, a meč se igra od 21:00. Glavni sudija ovog meča je Carlos Del Cerro.