Intervju za Klix.ba
3

Vico Zeljković: Želim unaprijediti domaći nogomet kao predsjednik NS BiH

K. Hadžić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Borca Vico Zeljković u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je smjenu čelnika Fudbalskog saveza Republike Srpske Mileta Kovačevića, a otkrio je i svoje želje vezane za rad u Nogometnom savezu BiH te šta očekuje od banjalučkog kluba u drugoj polusezoni.

Zeljković je 2018. godine preuzeo funkciju predsjednika Borca i za godinu i po dana uspio je vratiti klub u Premijer ligu BiH te povratničku sezonu u društvu najboljih završiti na odličnom trećem mjestu. Ipak, posljednjih dana njegovo ime se više veže za smjenu predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske - Mileta Kovačevića, a on je otkrio da iza toga nema nikakve političke pozadine i da je jedini interes takve odluke napredak nogometa u RS-u i BiH.

"Posljednjih dana se na poprilično pogrešan način priča o smjeni Mileta Kovačevića koji u čitavoj ovoj situaciji od sebe pokušava napraviti neku vrstu žrtve. To kažem iz razloga što je njegova smjena došla isključivo demokratskim putem, dakle odlukom većine, a navodno je sporan jedino način na koji je sjednica sazvana, iako je po statutu Fudbalskog saveza Republike Srpske sve urađeno kako treba i po propisima. On je nakon svih ovih godina izgubio podršku većine, što je u sportu i na takvim rukovodećim mjestima sasvim normalna stvar, a povrh svega pokušava predstaviti stvari onakvim kakve nisu, na što se lično ne obazirem jer sam svjestan gdje ova priča vodi. U Banjoj Luci vladaju entitestki zakoni i Kovačević ih je svjesno rušio pozivajući se na mišljenje Pravnog komiteta, što je opet samo mišljenje, a ne neka zvanična odluka. Inicijativa za njegovu smjenu pokrenuta je isključivo iz jednog razloga i nema nikakve lične veze s njim, već samo ima za interes što je moguće brže formiranje plana i vizije napretka nogometa u Republici Srpskoj, a samim tim i u BiH", kazao je na početku razgovora aktuelni predsjednik Borca koji je jasno podvukao da politika u kontekstu nogometa nema apsolutno nikakve veze te da je sve zasnovano isključivo na nogometu.

Spreman na dogovor i dijalog

On je istakao da su totalno pogrešne priče da njegovi saradnici i on na bilo koji način pokušavaju srušiti NS BiH, a napominje da je uvijek spreman na dijalog i razgovor te da se samo zajedničkim djelovanjem može osigurati napredak bh. nogometa. Također, pitali smo ga i šta misli o dolasku Mileta Kovačevića na sjednicu Izvršnog odobra NS BiH, gdje će doći kao predsjednik FS RS-a, iako je nedavno smijenjen s te funkcije.

"Sigurno je da će biti zanimljivo na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH jer Mile Kovačević ima poziv i doći će, ali ne kao predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, jer više nije na toj funkciji. Odluka o njegovoj smjeni je usvojena i ostale su samo neke sitnice da se urade, a kako će predsjednik NS BiH reagovati na to i da li će mu biti dopušteno da prisustvuje sjednici Izvršnog odbora, zaista ne znam. Pojedinci pokušavaju predstaviti ovu situaciju kao naš pokušaj da srušimo NS BiH, što nema nikakve veze s istinom, a naš jedini cilj je, još jednom ponavljam, isključivo popravljanje situacije u bh. nogometu i spremni smo na svaku vrstu dijaloga i dogovora kako bi u tome uspjeli. Također, želim reći da uopšte nema istine u pričama da reprezentacija BiH neće igrati baraž zbog situacije u Fudbalskom savezu RS-a te da je sve urađeno po propisima i statutu", kazao je Zeljković.

Predsjednik Borca ističe da je za nogomet u BiH vrlo važno da reprezentacija ima najbolje moguće uslove kroz koje će pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, što bi moglo imati izuzetno pozitivan utjecaj na budućnost ovog sporta u BiH.

"Mnogo stvari u NS BiH nije dobro i ja se ne libim to reći, ali također bilo bi ružno ne kazati da mnogo stvari funkcioniše kako treba. Opet kažem, ništa od ovog ne radim protiv bilo koga, već isključivo u interesu nogometa prvenstveno u Republici Srpskoj, a samim tim i u BiH. Prvenstveni cilj mene i mojih saradnika jeste odlazak BiH na Evrospko prvenstvo jer smo svjesni koliko bi to bilo važno za nogomet u našoj državi, prvobitno sa finansijske strane, što bi nam otvorilo vrata da opipljive ideje i viziju napretka bh. nogometa pokušamo pretočiti u djela. Uređenje BiH kao države je poprilično kompleksno, ali uz dogovor i dijalog je moguće uraditi puno dobrih stvari i to je naša vizija. Ko nam pruži jednu ruku, mi ćemo mu pružiti dvije, ali nijednog trenutka nećemo dozvoliti da nas neko zanemaruje i ne poštuje ono što mi mislimo i želimo", istakao je Zeljković.

Nogomet zavolio kao dječak

Zeljkovića smo pitali i kada se pojavila njegova ljubav prema nogometu jer se kao relativno mlad i nepoznat široj javnosti pojavio u bh. nogometu, a on ističe da je ovaj sport zavolio još kao dječak i da je njegov san bio postati profesionalni igrač.

"Kao i kod mnogih ljudi, ljubav prema sportu pojavila se u tim nekim dječačkim danima, kada sam i počeo trenirati nogomet i zanimati se za njega. Sanjao sam da jednog dana budem profesionalni nogometaš, a kada sam shvatio da to nije moguće i da moje mogućnosti možda nisu onakve kakve su potrebne za moderni nogomet, odlučio sam se nogometom baviti na jedan drugi način. Svakako, jasno je da imam i privatni život i neke druge poslove kojima se bavim, ali nogomet je moja prva ljubav i najveće uspjehe upravo bi volio napraviti u ovom sportu. Ta ljubav i entuzijazam još više dolaze do izražaja kada posmatrate nogomet u BiH i vidite da s malo promjena možemo napraviti velike rezultate, znajući da smo izuzetno talentovana sredina i da ima puno prostora da se neke stvari poboljšaju, što bi valjda trebalo biti u interesu svih nas", ističe prvi čovjek Borca koji ističe da pojedinac ne može napraviti nikakvu promjenu i da je za sve potrebno kolektivno djelovanje.

Zeljković otvoreno govori da je njegova želja jednog dana postati predsjednik Nogometnog saveza BiH, a ističe da nije korektno doviditi njegovo ime u bilo koji politički kontekst kada se priča o sportu i nogometu.

"Ne libim se reći da je moja želja jednog dana postati predsjednik Nogometnog saveza BiH, ali svjestan sam da je za nešto takvo potrebno vrijeme. Po statutu NS BiH, naredni predsjednik bi trebao biti iz Republike Srpske i ja lično imam želju za tom pozicijom, ali opet ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. Znam ko sam, odakle dolazim i šta želim, ne krijem se iza bilo koje politike niti politiku u bilo kojem kontekstu želim dovoditi u priču s nogometom jer su to apsurdne stvari. Otvoren sam, uvijek pokušavam biti korektan, ne patim od sujete i spreman sam priznati svoju grešku i promijeniti mišljenje kada se ispostavi da nešto što sam zamislio nije dobro", kazao je Zeljković.

Premijer liga je potcijenjena

Na pitanje o kvalitetu Premijer lige BiH, Zeljković je rekao da je nogomet u našoj državi potcijenjen i da je liga puno kvalitetnija od onoga što se prikazuje. Da bi situacija bila puno bolja, mora se napraviti strategija i plan kako prvenstveno vratiti ljude na stadion, a nakon toga i kako raditi na samoj promociji lige.

"Mislim da je Premijer liga BiH jako potcijenjena i da je puno kvalitetnija od onoga što se prikazuje. Osnovni razlog za takvo nešto svakako je kvalitet igre koji na nekim terenima jednostavno ne može doći do izražaja, ali isti tako postoje stadioni koji nude uslovne terene i gdje gledaoci mogu vidjeti dobru igru. Smatram da postoji puno prostora u segmentu promocije nogometa i ja imam ideju za koju mislim da ju je moguće razviti. Svi klubovi u svijetu funkcionišu na tri načina - TV prava, ulaznice i prodaja igrača, a to je u našoj državi sve svedeno na minimum. Posebno se to odnosi na TV prava koja su u drugim državama na jednom izuzetno visokom nivou, za razliku od BiH gdje je to sve mizerno, prodaja igrača se popravlja samom kvalitetom lige i ta bi promjena došla prirodnim putem, a dobrom promocijom Premijer lige i klubova sigurno bi vratili i više navijača na stadion. U našem sistemu postoji puno nelogičnih stvari, a jedna od njih je prijelazni rok i umjesto da mi u BiH produžimo vrijeme kada klubovi mogu dovesti igrače, znajući da neće svi pronaći angažman gdje žele, mi smo smanjili prijelazni rok i tako samo sebi skočili u stomak", istakao je Zeljković.

Za kraj, Zeljković je rekao da će sigurno ostati predsjednik Borca do kraja ove sezone i da se nada kako će banjalučki klub izboriti plasman u Evropu, što je u ovoj sezoni glavni cilj.

"Imam ljudsku i moralnu obavezu da ostanem u Borcu do kraja ove sezone i nema sumnje da ću to uraditi. Nakon nešto lošijeg početka sezone uspjeli smo ostvariti nekoliko odličnih rezultata i možda malo i premašiti naša očekivanja od ove sezone, što je bila sredina tabele, a kada je već tako, nemamo razloga bježati od nekih ciljeva i već sada želimo u drugoj polusezoni izboriti plasman u Evropu. Jako smo zadovoljni radom trenera Krunića, što govori i činjenica da smo uz Željezničar jedini klub koji nije promijenio trenera, a vjerujemo da uz adekvatna pojačanja i dodatno poboljšanje igre možemo u drugoj polusezoni obradovati naše navijače i već tokom ljeta zaigrati na evropskoj sceni. Takav rezultat bi bio kruna našeg rada znajući u kakvoj situaciji smo preuzeli klub i šta smo za veoma kratak period uspjeli ostvariti. Mi ćemo se boriti svim sportskim načinima da svoj cilj ostvarimo, pa i ako to ne uspijemo, pružit ćemo ruku protivniku i nastaviti dalje", završio je predsjednik Borca.