Selektor Italije
28

Ventura: Izvinjavam se Talijanima za rezultat, nisam podnio ostavku

Klix.ba
Gian Piero Ventura (Foto: EPA-EFE)
Gian Piero Ventura (Foto: EPA-EFE)
Selektor reprezentacije Italije Gian Piero Ventura nije podnio ostavku nakon neuspješnog pokušaja plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji kroz baraž protiv Švedske te se navijačima izvinio samo za rezultat, ali ne i za trud.

Švedska je nakon prve utakmice imala prednost 1:0, a u revanšu je bilo 0:0, tako da su Talijani ostali bez SP-a.

"Nisam podnio ostavku, jer nisam razgovarao s predsjednikom saveza. Ovo je težak rezultat za podnijeti, bio sam apsolutno uvjeren, a i potvrđeno je da smo imali ogromnu želju da savladamo prepreku. U nogometu sam godinama, znam kako stoje stvari. Ponosan sam što sam bio dio Azzurra i što sam radio s velikim šampionima, kao i onima koji će to postati. Također, razočaran sam jer sam još jednom shvatio koliko reprezentacija znači ljudima. Hvala publici na San Siru koja nam je pomagala do posljednje minute. Činjenica da smo zaslužili plasman na SP sada je sporedna", izjavio je Ventura.

Neki mediji su odmah nakon utakmice objavili informaciju da je on podnio ostavku.

"Ostavka? Moram analizirati mnogo toga, sastati se s ljudima iz saveza. Razgovarat ćemo kao i uvijek", rekao je talijanski stručnjak.

Neuspjeh Italije da ode na SP je tužan kraj reprezentativne karijere za Gianluigija Buffona, Andreu Barzaglija, Danielea de Rossija i Giorgija Chiellinija.

"Činjenica da Buffon, Barzagli i De Rossi odlaze je nešto što smo već znali. U igri je bio plasman na SP, kako za njih, tako i za sve nas. Razočaran sam, to razočarenje sam izrazio igračima individualno", kazao je Ventura.

On se izvinio navijačima.

"Izvinjavam se za rezultat, ali ne i za trud i naporan rad. Shvatam da je rezultat najvažnija stvar. Utakmica je pokazala da nema nečega što ne štima u reprezentaciji. Sve što mogu je to da se Talijanima izvinim za rezultat, ali se to ne odnosi na profesionalizam, trud i posao koji smo uradili", završio je Ventura.