Nogomet
17

Vels pobjednik grupe B: Ramsey, Taylor i Bale poslali Rusiju kući

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
Rusija i Vels su odmjerili snage u Toulouseu okviru 3. kola grupe B. Rusi su bili pod imperativom pobjede. Međutim, bez većih problema slavila je reprezentacija Velsa rezultatom 3:0.

Već u prvoj minuti Bale sjajno prolazi kroz rusku odbranu. Šutirao je jako, ali je Akinfeev bio oprezan. Na taj način izabranici Chrisa Colemana najavili su namjere u ovom meču.

S druge strane, izabranici Leonida Slutskyja opredijelili su se na kontranapade gdje su čekali pukotine u odbrani suparnika kako bi pogodili mrežu.

No, Vels je došao u vodstvo u 12. minuti. Na asistenciju Alenna pogodio je Ramsey. Odmah nakon vodstva Rusi imaju izvanrednu šansu. Kokorin je šutirao sa vrha šesnasterca, ali je lopta otišla nekoliko centimetara pored stative.

U 20. minuti reprezentacija Velsa stigla je do 2:0. Taylor se najbolje snašao u šesnaestercu Rusije i savladao je Akinfeeva. Uslijedilo je veliko slavlje na tribinama gdje su bili smješteni navijači Velsa.

Rusi su uzvratili u 27. minuti. Zaprijetio je Dzyuba, ali bez uspjeha. Tri minute poslije Akinfeev je fantastičnom odbranom spriječio da protivnik postigne i treći pogodak. I jedanaest minuta poslije čuvar mreže ruske nacionalne vrste zaustavio je dobar udarac Balea. Vels je potpuno dominirao utakmicom.

Nametnuli su kombinatoriku i širili protivničke linije. Najzaslužniji što je bilo samo 2:0 na poluvremenu je golman CSKA i ruske reprezentacije Igor Akinfeev.

Nastavak dvoboja ponovo je obilježio sveprisutni Bale koji je u 55. minuti pokušao matirati golmana ruske selekcije po treći put. Ipak, nije uspio. Isti igrač pokušava tri minute poslije iz slobodnjaka sa 25 metara. Lopta je prohujala pored stative.

Bio je to znak da još jače napade Velsa, koji su urodili plodom u 67. minuti kada je Bale konačno matirao Akinfeeva za 3:0. U tim trenucima bilo je jasno da Vels osvaja tri boda i ide u drugi krug, a Rusija kući.

Colemanovi izabranici kontrolisali su utakmicu do kraja. Ostalo je 3:0 za Vels koji je odigrao izvanrednu utakmicu i sa puno samopouzdanja i optimizma nastavljaju takmičenje na Evropskom prvenstvu. Vels je zauzeo prvo mjesto u grupi B sa 6 bodova.