Nogomet
52

Analiza / Kako je izrežirana najveća pobjeda u historiji Velsa

Piše: Dino Begić
Vels nastavlja da živi san. Prvi put nakon 1992. godine i reprezentacije Švedske debitant na prvenstvu je uspio da obezbijedi plasman među četiri najbolje ekipe na Euru. Svog sinoćnjeg protivnika Velšani su upoznali u kvalifikacijama za ovaj turnir. Iz dva meča izašli su neporaženi (pobjeda i neriješen ishod), ali ipak u konačnici gledali Belgiji u leđa.
Foto: EPA
Foto: EPA

Ova kvalifikacijska grupa posebno je ostala u sjećanju navijačima Bosne i Hercegovine jer su se naši reprezentativci smjestili na treće mjesto i time obezbijedili baraž u kojem će kasnije biti bolja Republika Irska.

Belgija je nakon uvodnog poraza od Italije uvezala tri pobjede uz osam postignutih golova. Svoju mrežu uspjeli su očuvati netaknutom i tako izboriti četvrtfinale. Ambicije o najvišem plasmanu time su dodatno podgrijane. Međutim, priprema meča za selektora Marca Wilmotsa nije bila nimalo jednostavna. Na raspolaganju je imao samo jednog štopera.

Thomas Vermaelen je bio prisiljen utakmicu gledati sa tribina zbog parnih kartona, dok je povreda ligamenata skočnog zgloba udaljila Jana Vertonghena, za koga je turnir bio završen i prije početka duela sa Velsom. Umjesto njih u početnoj postavi mjesto su našli Denayer i Jordan Lukaku, lijevi bek belgijskog Oostendea i mlađi brat puno poznatijeg napadača Evertona Romelua.

Početni sastavi
Početni sastavi

Chris Coleman nije imao puno razloga da mijenja i jedinu dilemu je predstavljao izbor igrača koji će predvoditi napade Walesa. Hal Robson-Kanu je dobio prednost ispred Sama Vokesa.

Pozitivan start Belgije nagrađen golom Nainggolana

Belgijanci su bolje ušli u utakmicu i zahvaljujući agresivnom startu došli do prednosti u ranoj fazi. Pogodak Nainggolana iz 13. minute bio je adekvatna nagrada za prikazano.

Vels je sa tri napadača odlično blokirao protok lopte iz zadnje linije Belgije prema Witselu i Nainggolanu čime je otežan prijenos iz prve u narednu fazu napada. Međutim, Đavolima nije trebalo dugo da shvate da u odnosu na protivničke defanzivce imaju kvalitativnu prednost i da većina po prijemu lopte traži udvajanje. Posebno se to odnosilo na kapitena Hazarda i De Bruynea.

Upravo su korištenjem Hazarda uz lijevu aut-liniju uspijevali stvoriti najveći broj šansi i na kraju doći do vodećeg pogotka. Spuštanjem duboko u svoje polje Hazard je neometano mogao primiti loptu i okrenuti se licem prema protivničkom golu. Zbog prirode postavke u kojoj igra Vels u toj zoni nisu imali igrača koji bi ga preuzeo. Za Guntera je bilo previše napuštati svoju poziciju i izlaziti tako visoko. Ovakvo kretanje Hazarda je posebno bilo korisno u tranziciji kada bi se prvim pasom nastojao izbaciti u prostor.

Belgija u produženom napadu koristi potrebu za udvajanjem Hazarda čime se otvara prostor na rubu šesnaesterca za neometan šut Nainggolana (fotografija broj 1)
Belgija u produženom napadu koristi potrebu za udvajanjem Hazarda čime se otvara prostor na rubu šesnaesterca za neometan šut Nainggolana (fotografija broj 1)

Na fotografiji broj 1 je prikazano korištenje fokusa na Hazarda i situacija kod pogotka Nainggolana. Bez sumnje, radi se o vanserijskom udarcu, ali akcija koja je prethodila tome je vjerovatno najbolji dio utakmice koji su odigrali Belgijanci.

Situacija na fotografiji broj 2 prikazuje drugu navedenu korist od igre Hazarda, njegovo spuštanje u prostor gdje je koristio kao relej kontranapada. Fotografija je iz sedme minute kada je Belgija stvorila kanonadu pred golom Hennesseya i vjerovatno ni sami ne znaju kako im je pošlo za rukom da ostanu bez pogotka. Koliko su u ovim trenucima utakmice bili opasni iz ovakvih situacija najbolje govori činjenica da su dva štopera Walesa dobili žute kartone u pokušaju da ih zaustave. Zbog toga Daviesa nećemo gledati u polufinalu.

Korištenje Hazarda u tranziciji kao releja kontranapada (fotografija broj 2)
Korištenje Hazarda u tranziciji kao releja kontranapada (fotografija broj 2)
.

Posjed lopte vraća Vels u utakmicu

Velšani su na otvaranju imali velikih problema pri organizaciji igre i kontrolisanju protivničke tranzicije. Jednostavno nisu uspijevali izaći kroz posjed od vlastitog gola, a protivnik je odlično kontrolisao skok igru čime su jako brzo ostajali bez lopte. Ironično je da je gol Belgije i potom njihova odluka da prepuste posjed i povuku se bliže svom golu išla na ruku Velsu.

Nakon pola sata igre Velšani imaju 64% posjeda, neke poveznice se daju uočiti i sve su opasniji po gol protivnika. Sve češće gledamo Ramseya kako se spušta duboko u vezni red da bi pomogao organizaciji napada i razbija markiranje Belgijanaca u veznom redu.

Spuštanje Ramseya u posjedu radi pomaganja u organizaciji napada (fotografija broj 3)
Spuštanje Ramseya u posjedu radi pomaganja u organizaciji napada (fotografija broj 3)

Osim toga, Velšani su "nanjušili" defanzivnu neodgovornost i nezainteresovanost Hazarda. Mač sa dvije oštrice je pretvoren u priliku za mirniji izlazak sa loptom na protivničku polovinu stvarajući trokut Chester - Allen - Gunter oko njega prikazan na fotografiji broj 4.

Izlazak kroz posjed iz zadnje linije iza leđa Hazarda (fotografija broj 4)
Izlazak kroz posjed iz zadnje linije iza leđa Hazarda (fotografija broj 4)

Jasno da je u ovakvoj situaciji Hazard samo vrh ledenog brijega i da je izostala bolja i kvalitetnija reakcija čitavog tima. Kada sa dva pasa protivnik uspije izbaciti pet igrača ostaje jedino pitanje šta je selektor radio u pripremama za prvenstvo i konkretno ovu utakmicu. Bez uigranih mehanizama tjeranja protivnika da igra na onom dijelu terena gdje zapravo želiš da igra, izlazak visoko i ganjanje protivnika s loptom u posjedu nije ništa više do upravo to – ganjanje protivnika i uzaludno trošenje energije.

Ohrabreni igrom Velšani koriste sve prednosti svog sistema

U 31. minuti Williams pogađa nakon kornera za izjednačenje. Niz loših reakcija koji u konačnici ima onu De Bruyneovu na gol-liniji kada propušta ispucati loptu. Akcija koja je prethodila korneru međutim govori mnogo o Colemanovoj pripremi meča i odličnoj izvedbi igrača na terenu.

Vidjevši sastave i probleme koje Belgijanci imaju bilo je za očekivati da će Velšani svoju šansu tražiti između dva nova igrača u timu, Denayera i Lukakua. Na početku utakmice su dugim loptama iz zadnje linije pokušavali Robson-Kanua izbaciti u prostor između i iza njih. Uglavnom neuspješno jer su Belgijanci bili manje-više dobro postavljeni.

Kontranapad iz 30. minute međutim uspio je eksploatisati dva najveća nedostatka Belgije, nove igrače u timu i užasnu strukturu bez lopte u posjedu. Kako prikazuje situacija na fotografiji broj 5, Ramsey se zavlači iza leđa paru zadnjih veznih i u mogućnosti je odigrati pas za Robson-Kanua u prostor između Denayera i Lukakua. Nastavak akcije donosi korner iz kojeg pada pogodak.

Vels koristi užasnu strukturu protivnika bez lopte i prostor između novih igrača u timu (fotografija broj 5)
Vels koristi užasnu strukturu protivnika bez lopte i prostor između novih igrača u timu (fotografija broj 5)

Kako više nisu pod stalnim pritiskom i nema potrebe za udvajanjem protivnika Gunter i Taylor se mogu pozicionirati visoko uz aut-linije dajući svom timu širinu i opciju za rasterećivanje posjeda. Time raspored Velsa više liči na 3-4-3 i mnogo lakše kontrolišu ritam utakmice i ulaze u šanse.

Bez konstatnog pritiska na njih bekovi Velsa izlaze visoko pretvarajući raspored u 3-4-3 (fotografija broj 6)
Bez konstatnog pritiska na njih bekovi Velsa izlaze visoko pretvarajući raspored u 3-4-3 (fotografija broj 6)

Velški Cruyff i njegova zamjena šalju Belgiju kući

Minut je 55.. Negdje u ćošku uz pakovanje najdražih cigareta u jednostavnom ambijentu i društvu Sokratesa sjedi holandski čarobnjak Johan Cruyff i gleda fudbal kakav nikad nije volio. Dosadno je, nema za koga navijati. Njegovi su se odrekli principa i ostali bez prvenstva. Mora gledati nekakav Vels i komšijsku Belgiju. Ah i to proširenje promrlja za sebe u bradu. A onda šok! Hul Robson-Kanu svojim potezom podsjeti ga na njega samog, natjera ga da ustane i zaplješće. Vels vodi!

Vels je poveo zapravo već na poluvremenu kada je Wilmots korak po korak svojoj ekipi oduzimao opcije. Ulazak Fellainija umjesto Carrasca uništio je i onako tanku igru u posjedu i mogućnost kontrole ritma. S De Bruyneom na krilu i Nainggolanom iza Lukakua ulazak i traženje rješenja u zadnjoj trećini postalo je nemoguće. Ulazak Mertensa umjesto J. Lukakua sredinom drugog poluvremena značio je priznavanje greške, ali bez vizije i plana kako je ispraviti.

Belgijanci su prešli i na 3-2-3-2 sistem, sada je Fellaini u vrhu napada pravio društvom starijem Lukakuu, ali osim pokušaja bunarenja u šesnaestercu tom promjenom nisu dobili ništa. Konačno i drugi Lukaku ide vani, mijenjan je šablonski, napadač za napadača.

Na drugoj strani King mijenja Ledleya koji nema snage za svih devedeset minuta. Vokes mijenja Robson-Kanua i u 86. minuti perfektan centaršut Guntera skreće u mrežu. Bilo je 3:1, Belgija mora kući, Vels nastavlja svoje putovanje. Čeka ga nimalo bezopasni Portugal. Bale protiv Ronalda. Jedan je najbolji igrač svoje ekipe i ponajbolji na čitavom turniru, drugi se još uvijek traži, polufinale je prilika da svijetu još jednom pokaže koliko može kada je maksimalno motivisan.

Utakmica sa Belgijom je uzela svoje i Vels će u polufinale bez Daviesa i Ramseya. Izostanci koji bi se mogli pokazati kao kobni jer protivnik ima mnogo širu klupu i više opcije na raspolaganju. Ali o tome sigurno nisu razmišljali sinoć, sinoć su slavili svoj historijski uspjeh.