Nevjerovatna priča
5

Veliki snovi malog dječaka: Veznjak Pescare Mamadou Coulibaly rizikovao život za nogomet

Klix.ba
Mamadou Coulibaly (Foto: Twitter)
Mamadou Coulibaly (Foto: Twitter)
Nogometni put Mamadoua Coulibalyja je kao stvoren za priču o malom dječaku i velikim snovima koji se na kraju i ostvare.

Ovaj 18-godišnji vezni igrač je protekle sedmice odigrao prvi put svih 90 minuta u seniorskom nogometu.

U drugom nastupu ove sezone Senegalac je odigrao čitav susret u iznenađujućem remiju njegove Pescare protiv Milana (1:1).

A kroz šta je sve prošao da bi došao u Italiju, Coulibaly je ispričao u razgovoru za Gazzettu dello Sport.

Prije dvije godine kao 16-godišnjak je otišao iz rodnog Dakara i došao u Italiju, ali put do "Čizme" nije bio nimalo jednostavan.

Nije se javljao četiri mjeseca, svi mislili da je mrtav

"Moji otac i majka su profesori i oni su željeli da moje dvije sestre i ja također steknemo visoko obrazovanje. No, ja sam jednog dana rekao svom najboljem prijatelju da odlazim, a roditeljima sam rekao da idem u školu. Ugasio sam mobitel i nisam im se javio četiri mjeseca, sigurno su pomislili da sam mrtav", kaže Coulibaly na početku razgovora.

Italijanske novinare je zanimalo da li je Coulibaly pobjegao iz Senegala "trbuhom za kruhom". Odgovor je bio negativan.

"Nisam zbog toga otišao u Evropu. Imao sam šta da jedem, nije to u pitanju. Otac mi je stalno obećavao da će me voditi u Evropu na probe, ali sam shvatio da mi to govori samo da bih ušutio. Rizikovao sam život za nogomet, ali sam to učinio radi porodice. Uskoro ću im i ja moći pomoći", rekao je Coulibaly koji je potom opisao svoje putovanje do Italije.

Spavao u luci u Maroku

"Kupio sam autobusku kartu iz Dakara za Maroko i tamo sam naišao na prve probleme. Nisam imao novca da se ukrcam na brod. Nekoliko dana sam spavao u luci i jedan čovjek mi je prišao i pitao šta radim tu. Objasnio sam mu, a pošto je on radio na brodu rekao mi je da se mogu ukrcati kada pođe za Francusku. Nije to bio putnički, već o teretni brod koji je prevozio hranu, a sa mnom je bilo još dvadesetak dječaka i djevojčica. Ja sam išao u Evropu radi nogometa, ne znam za kojim su snovima oni pošli u Evropu", rekao je Coulibaly i potom pojasnio zašto je rizikovao život.

"Ne znam plivati. Da se desila neka nesreća umro bih", dodao je Senegalac.

Kada je konačno preko Francuske došao u Italiju, tamo je naišao na velike probleme.

Najteži trenutak u životu

"Najteži trenutak u životu mi se desio u Livornu. Jedan čovjek me vidio na plaži i predstavio mi se kao nogometni menadžer, obećao mi je probe u nekoliko klubova. Jednog jutra probudio sam se u hotelu, a njega nije bilo. Pobjegao je, a ja nisam imao novca da platim sobu. Nisam poznavao nikoga, a nisam znao ni riječi italijanskog. Došao sam do Rima i nekoliko dana spavao sam na ulici, prosio sam za sendvič da bih mogao preživjeti. Neko mi je rekao da u Pescari ima Senegalaca i prošvercovao sam se u vozu. No, izašao sam na pogrešnoj stanici, u Rosetu i spavao sam na peronu. Policija me pronašla i odvela me u sirotište u Montepagano. Tamo sam uspio otići na probe u Romu, Cesenu, Sassuolo i Ascoli, ali nisam prošao. Na kraju me uzela Pescara", kaže Coulibaly koji u Senegalu nikada nije obavio trening s ekipom.

Učio poteze preko TV ekrana

"Igrao sam nogomet u školi i na ulici. Učio sam igrati gledajući TV. Pregledao sam mnogo mečeva i naučio poteze vrhunskih igrača. Utakmica protiv Milana mi je dala nadu da ću jednog dana i ja moći igrati na njihovom nivou. Siguran sam u to", rekao je Coulibaly koji se pomirio s porodicom.

"Prije dvije godine nisam mogao ocu reći da odlazim jer bi me sigurno spriječio. Sada se čujemo svakog dana, on je sretan i prihvatio je moje izvinjenje", rekao je Coulibaly kojeg već sada upoređuju s Paulom Pogbom, a on kaže da bi volio uspjeti kao njegov idol Yaya Toure.