Nogomet
26

Veliki derbi u gradu soli, Sarajevo gost na Koševu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tri preostale utakmice 15. kola BHT Premijer lige na programu su danas. Sloboda će na Tušnju odmjeriti snage sa Zrinjskim. U gradu soli vlada veliko interesovanje za ovaj dvoboj. Strateg Tuzlaka Husref Musemić vjeruje da njegovi izabranici mogu osvojiti kompletan plijen.

"Protiv Zrinjskog očekujem veću podršku naših navijača nego što je to bilo protiv Čelika. Podrška će nam trebati jer ipak igramo protiv jednog kvalitetnog protivnika. Zrinjski je dobro pokriven na svim pozicijama. Igraju čvrsto i čekaju svaku grešku svog protivnika. Postiže malo, ali i primaju malo golova. Za nas je ovo veoma bitan meč ne samo zbog jesenje titule, nego i zbog bodova. U ovom meču nećemo moći računati na Efendića i Kostića,", poručio je Musemić na konferenciji za medije.

Na ovoj utakmici slavi se još jedan jubilej. Najvatrenija crveno-crna navijačka armija Fukare 8. novembra slave 28 godina postojanja, te uoči derbija jeseni najavljuju veliki rođendanski spektakl na tribinama Tušnja. Priredit će veličanstvenu atmosferu na sjevernoj tribini tuzlanskog stadiona.

I u gostujućem taboru s dosta optimizma čekaju tušanjski dvoboj. Mostarci su u posljednja tri meča upisali isto toliko pobjeda. Kako naglašavaju pozitivnu seriju težit će da nastave i u Tuzli.

"Do zimske pauze su ostale još četiri utakmice i naš je cilj ostati na prvom mjestu do početka proljetnog dijela prvenstva. Sloboda je čvrsta, kompaktna i borbena ekipa i sigurno nam neće biti lako. Imaju dosta iskusnu i kvalitetnu ekipu. Od pojedinaca treba istaknuti prvog strijelca ekipe Ahmetovića i bivšeg igrača Zrinjskog Zajku Zebu”, kazao je prvi šef struke Zrinjskog - Vinko Marinović.

Zanimljivo će biti i na Koševu gdje će Sarajevo službeno gostovati Olimpicu. Izabranici Miodraga Ješića imat će podršku sa tribina i svakako da je Bordo tim favorit. Iz tabora najmlađeg sarajevskog premijerligaša naglašavaju kako će igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti za dobar rezultat na stadionu "Asim Ferhatović Hase“.

Olimpic je prethodnih sezona u nekoliko navrata ostvario cilj u okršajima protiv Sarajeva. Mogu li danas ostati neporaženi, ostaje da vidimo.

Željezničaru na noge dolazi Slavija. Za Plave nema puno kalkulisanja. Tri boda su prijeko potrebna.

“Slaviju smo gledali i analizirali. Oni nas poznaju, kao i mi njih i mislim da smo pokazali u prošlom periodu da mi kad smo pravi, drugi teško mogu izaći na kraj s nama. Pokušavam u ovih mjesec dana da igračima dočaram i objasnim da je ovo vrlo težak, rudarski posao. Jučer što si radio, ništa ne važi danas i uvijek moraju dati 300 posto i da je trening jedno, a izvedba drugo, da je vikend i dan utakmice najbitniji”, kazao je Edis Mulalić strateg Željezničara.

Rezultati utakmica odigranih u subotu: Mladost DK- Čelik 1:0, Vitez – Borac 1:0, Radnik – Široki Brijeg 0:1, Drina - Travnik 1:0, Velež – Rudar Prijedor 0:0.

Nedjelja

Olimpic – Sarajevo 13:00 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar – Slavija 13.00 sati (prijenos na Arena Sport BiH) Sloboda- Zrinjski 13:30 sati (prijenos na BHT1)