Nogomet
55

Velike promjene kod Milionera: Götze se vratio u Borussiju Dortmund

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ofanzivac reprezentacije Njemačke Mario Götze napustio je redove Bayern Minhena i prešao u Borussiju Dortmund, klub u kojem je ponikao.

Njemački Sky navodi da je visina transfera 22 miliona eura, a 23-godišnji ofanzivac potpisao je četverogodišnji ugovor. Prema Transfermarktu Götze je plaćen 26 miliona eura.

Götze je ponikao u Dortmundu s kojim je u periodu od 2009. do 2013. godine osvojio dva naslova Bundeslige i DFB-Pokal, a onda je prešao u redove rivala Bayern Minhena.

Takvim potezom navukao je gnjev navijača Milionera koji su jasno davali do znanja da je Götze nepoželjna osoba na Signal Iduna Parku. Ipak, Götze nije bljesnuo u Bayernu kako se očekivalo. Za minhenski klub odigrao je 114 mečeva i postigao 36 golova u svim takmičenjima te pri tome osvojio tri titule Bundeslige, dva DFB-Pokala, evropski Super kup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Dortmund je ovog ljeta vrlo aktivan kada je riječ o transferima. Pored Götzea, u klub su stigli Ousmane Dembele, 19-godišnji krilni igrač koji je za 15 miliona eura stigao iz Rennesa, Raphael Guerreiro, 22-godišnji lijevi bek koji je za 12 miliona eura stigao iz Lorienta, Sebastian Rode, 25-godišnji veznjak koji je za 12 miliona eura stigao iz Bayerna, Marc Batra, 25-godišnji štoper koji je za osam miliona eura stigao iz Barcelone, Emre Mor, 18-godišnji krilni igrač koji je za sedam miliona eura stigao iz Nordsjaellanda i Mikel Merino, 20-godišnji veznjak koji je za 3,75 miliona eura stigao iz Osasune.

Klub su napustile tri zvijezde Henrikh Mkhitaryan, 27-godišnji ofanzivni veznjak koji je za 42 miliona eura prešao u Manchester United, Mats Hummels, 27-godišnji štoper koji je za 38 miliona eura prešao u Bayern Minhen i Ilkay Gündogan, 25-godišnji veznjak koji je za 27 miliona eura prešao u Manchester City.

Dortmund je na pojačanja potrošio ukupno 83,75 miliona eura, a zaradio je 107 miliona eura od prodaje igrača.