Zasluženo
512

Velika vijest za bh. nogomet: Irfan Peljto na listi sudija za Svjetsko prvenstvo

D. P.
Peljtu čekaju veliki izazovi u karijeri (Foto: T. S./Klix.ba)
Peljtu čekaju veliki izazovi u karijeri (Foto: T. S./Klix.ba)
Najbolji bosanskohercegovački sudija Irfan Peljto nastavlja da pomjera granice i FIFA će mu po svemu sudeći ukazati najveću moguću čast suđenja Svjetskog prvenstva.

Nogometni arbitar iz Sarajeva nalazi se na listi sudija za naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje se igra u Sjevernoj Americi. Domaćini turnira bit će SAD, Kanada i Meksiko, a bit će to prvi put da se neki Mundijal igra širom cijelog kontinenta.

Također, nastupit će 48 reprezentacija, što je rekordan broj za Svjetsko prvenstvo, tako da će biti potreban i veći broj sudija. Oni su danas održali seminar za sudije u Sevilli kada je predstavljena lista arbitara za Mundijal.

FIFA-in seminar za sudije održan je u Sevilli, a tu je predstavljena lista evropskih sudija koja, vrijedno je naglasiti, još uvijek nije konačna. Na njoj se izdvaja ime našeg Irfana Peljte.

Prema specijalizovanoj stranici koja se bavi isključivo delegiranjem sudija u svijetu nogometa, sudije koje su na listi kandidata za Euro su:

Ivan Kruzliak, Espen Eskas, Danny Makkelie, Glenn Nyberg, Istvan Kovacs, Irfan Peljto, Jose Maria Sanchez Martinez, Sandro Scharer, Srđan Jovanović, Francois Letexier, Slavko Vinčić, Joao Pinheiro, Artur Soares Dias, Clement Turpin, Felix Zwayer, Tess Olofsson, Davide Massa, Serder Gozubuyuk, Maurizio Mariani, Umut Meler, Stefanie Frappart i Jesus Gil Manzano.

Napominjemo da lista nije konačna i da bi na nju mogle biti dodane i sudije iz Engleske jer je s iznenađenjem ova vijest prihvaćena u kolijevci nogometa. Među sudijama iz Engleske izdvajaju se Anthony Taylor, Michael Oliver i Paul Tierney, a da li će neko dobiti šansu na Mundijalu, ostaje da se vidi. Ipak, FIFA ima velike planove s našim najboljim arbitrom i on bi se, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, dijelio pravdu na najvećem takmičenju u svijetu sporta.