Andrej Kerić, Sparta Prag
0

Velika prednost Sarajeva je Plišek, on nas zna u dušu

Piše: Edin Isanović
Andrej Kerić u dresu Sparte
Andrej Kerić u dresu Sparte
Andrej Kerić, 25-godišnji napadač Sparte iz Praga, protivnika FK Sarajevo u 3. pretkolu Evropske lige, u ekskluzivnom razgovoru za portal Sarajevo-x.com govorio je o timu sa Koševa, šansama za prolaz dalje, Plišeku, češkoj ligi, reprezentaciji Hrvatske…
Kerić je svoju nogometnu karijeru počeo graditi u Cibaliji iz Vinkovaca kao napadač. Njegovu nadarenost uočili su skauti Libereca, pa je 2008. preselio u Češku. U protekle tri sezone briljirao je u novoj sredini, te su "šmekeri" Sparte iz Praga odlučili da ga ove godine dovedu u svlačionicu najtrofejnijeg češkog kluba. Andrej je odličan nogometaš, a oni koji ga poznaju kažu da je izvan terena pozitivan, uvijek dobre volje.

Jeste li očekivali da ćete igrati protiv Sarajeva u 3. pretkolu takmičenja koje je po rejtingu drugo u Evropi?

Nisam baš očekivao Sarajevo. No, u žrijebu se nikada ne zna. Međutim, drago mi je što ću doći u glavni grad BiH i igrati na Koševu.

Koliko informacija imate o bordo timu?

Iskreno, izuzetno malo. Ono što znam jeste da nas na najvećem bh. stadionu čeka paklena atmosfera, ali ja lično volim igrati u takvom okruženju.

Znamo da je pomoćni trener Vašeg tima bio na uzvratnoj utakmici Sarajevo - Orebro. Je li Vam rekao ko je najopasniji igrač bh. predstavnika?

Otkriću vam nešto. Navijao je za Orebro, jer je rekao da su Šveđani mnogo slabiji od Sarajeva. Naglasio nam je da tim sa Koševa ima kvalitet, da su igrači dobri tehničari i da je ekipa puna samopouzdanja. Detaljnu analizu ćemo imati dva dana pred utakmicu. Posebno je apostrofirao sjajnu atmosferu.

Koji rezultat priželjkujete u prvom okršaju u Pragu?

Svaka pobjeda bez primljenog gola za nas bi bila kapitalna, što je normalno u nokaut utakmicama.

Jeste li ikada ranije bili u Sarajevu i radujete li se dolasku u BiH?

Jesam, prije četiri godine. Naime, tada sam igrao za mladu hrvatsku reprezentaciju protiv BiH u Velikoj Kladuši. Nakon toga smo na Koševu gledali dvoboj seniora. Nažlost, bilo je dosta incidenata na toj utakmici. Inače, moja mama je iz rodom iz Viteza i u tom gradu imam dosta rodbine. Kada god uhvatim slobodnog vremena taj kraj vrlo rado posjetim.

Sasvim sigurno Spartu očekuje paklena atmosfera na najvećem bh. stadionu u uzvratu. Smatrate li da ste favoriti u ovom dvomeču?

Možda jesmo u blagoj prednosti, ali u dvije utakmice svako svakoga može pobijediti i eliminisati. Svjesni smo da nas čeka težak suparnik koji zaslužuje maksimalan respekt. Tako ćemo se i ponašati na terenu.

Recite nam nešto više o pristalicama Sparte?

Naši navijači su vrlo zahtjevni, jer su navikli na uspjehe. Dakako, Sparta je daleko najtrofejniji češki klub. Za neuspjeh nema mjesta.

S obzirom da je strateg bordo tima Jirži Plišek bio sportski direktor kluba iz Praga, može li to biti prednost tima sa Koševa?

To je velika prednost Sarajeva, jer nas zna u dušu.

Vi ste igrali u Cibaliji iz Vinkovaca i pružali odlične partije. Možete li napraviti paralelu HNL-a i elitnog prvenstva Češke?

Ovdje je sve organizovanije, a i uslovi su bolji nego u Hrvatskoj. Mislim da HNL više pažnje poklanja tehničkom nogometu, dok se u Češkoj veći značaj daje na organizaciji igre i duelima.

Koliko znate o Premijer ligi BiH?

Moram priznati, malo.

Mnogi naglašavaju kako Sparta nije kvalitetna kao prije pet ili šest godina. Da li je to istina?

Teško mi je odgovoriti, jer sam tek stigao. Valjda je istina, jer Sparta već dugo godina nije igrala u Ligi prvaka.

Za Vaše usluge je prije izvjesnog vremena bio zainteresovan Dinamo iz Zagreba. Zašto nije došlo do realizacije transfera?

Znam da je trener Jurčić još u vrijeme svog prvog mandata na klupi “Modrih” izjavio u novinama das am mu zanimljiv. Ipak, nije bilo nikakvog daljeg kontakta.

Da li možda u narednom periodu očekujete poziv Slavena Bilića?

Reprezentacija Hrvatske je puna odličnih igrača, a posebno napadača. Ja sam realan tako da ne očekujem poziv.

Pitanje za kraj. Kako se pripremate za utakmicu, ima li neki ustaljeni ritual?

Imamo klasičnu pripremu prije svakoj dvoboja. Vjerujem da se to neće mijenjati pred okršaj sa Sarajevom.