Liga za prvaka
970

Velika pobjeda Željezničara u derbiju protiv Zrinjskog, Plavi sve bliže tituli

Piše: E. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Željezničar je u derbiju sedmog kola Lige za prvaka BiH savladao Zrinjski rezultatom 2:1 i na taj način se približio tituli prvaka naše države.

Već u prvoj minuti Plavi su zaprijetili. Pirić je loše ispucao loptu, ali Jakovljević je otklonio opasnost ispred Lendrića.

U 8. minuti Zeba je prošao po desnoj strani i onda skoro iz mrtvog ugla šutirao i pokušao iznenaditi Pirića, ali golman gostiju je odlično reagovao.

Zeba je u 14. minuti dobio žuti karton nakon oštrog starta nad Tomićem i to znači da će kapiten Plavih propustiti susret narednog kola protiv Krupe u gostima.

Prvu priliku Plemići su imali u 16. minuti kada je Filipović pokušao iz slobodnog udarca, ali je šutirao visoko preko gola.

Plavi su poveli u 21. minuti susreta kada se u gužvi u petercu Zrinjskog najbolje snašao Lendrić i na Markovićevu asistenciju pogodio za 1:0. To je ubjedljivo najboljem strijelcu lige bio 18. pogodak ove sezone.

Sedam minuta prije kraja prvog poluvremena gosti su tražili penal nakon duela Filipovića i Stanića, ali sudija Jakupović je samo pokazao da se igra nastavi.

U prvoj minuti drugog poluvremena Bekrić je šutirao sa ivice kaznenog prostora, a Pirić fantastično brani i odbija loptu u korner.

Dvije minute kasnije Zrinjski je imao dvije velike šanse. Filipović je prošao po desnoj strani i ubacio u peterac, a Mešanovićeva dva šuta sjajno brani Kjosevski.

U 50. minuti kapiten Željezničara Zeba je zbog povrede koju je zaradio sredinom prvog poluvremena ipak morao napustiti teren, a zamijenio ga je Blagojević.

Naredni napad Zrinjskog završio je Petrak šutem sa dvadeset metara, ali je to bio lagan posao za Kjosevskog.

U 64. minuti Bilbija je izveo korner sa desne strane, Kjosevski je pogrešno procijenio let lopte, jedan igrač Zrinjskog je u gužvi šutirao glavom, a ispred svog gola Boccaccini je atraktivno izbio loptu.

Željezničar je novu veliku priliku imao u 69. minuti kada je Lendrić ostavio loptu Bekriću koji šutira snažno sa dvadeset metara, ali po sredini gola i Pirić je uhvatio loptu bez problema.

Željezničar je pobjedu ovjerio u 76. minuti susreta. Bekrić se dugo namještao na ivici kaznenog prostora i odložio loptu desno za Stevanovića koji genijalno odigrava povratnu loptu za Markovića koji sa tačno 21 metra pogađa Pirićevu mrežu za veliko slavlje Manijaka.

Ipak, u 80. minuti Zrinjski je došao do počasnog pogotka. Nakon jednog šuta sa dvadesetak metara Kjosevski je odbio loptu, na nju je natrčao Filipović i zakucao je pod prečku za 2:1.

Nakon tog pogotka Plavi su se u potpunosti povukli i uspjeli su odoliti svim napadima Plemića i osvojiti tri veoma važna boda u borbi za titulu.

Naokn posljednjeg sudijskog zvižduka sudije Jakupovića uslijedilo je veliko slavlje igrača Plavih sa navijačima.

Željezničar se ovom pobjedom vratio na čelo tabele sa tri boda prednosti nad drugoplasiranim Sarajevom, odnosno četiri nad Zrinjskim. Do kraja prvenstva Plavi igraju u gostima kod Krupe i Sarajeva, te u posljednjem kolu dočekuju Radnik.