Nogomet
115

Veličanstveni ratnik Miralem Pjanić će biti jedan od najboljih na svijetu

Klix.ba
Miralem Pjanić
Miralem Pjanić
Popularni američki sportski portal Bleacher Report objavio je tekst o bh. reprezentativcu i igraču Rome Miralemu Pjaniću, navodeći razloge zbog kojih bi mnogi veliki klubovi trebali u svom timu imati ovog virtuzonog ofanzivnog veznjaka.

Više medija, uključujući i britanski talkSPORT, naveli su da je Miralem Pjanić na meti Tottenhama ovog ljeta.

Njemački dnevnik Bild također je naveo da Borussia Dortmund iskazuje interes za playmakera, opisujući ga kao nasljednika Marija Götzea u dresu sa brojem 10.

Međutim, nakon što su Spursi doveli Brazilca Paulinha, mnogi klubovi su se uključili u priču o kupovini Pjanića i zanimaju se za njegov status u rimskoj Vučici.

Nakon što je Pjanić izbio na scenu u francuskoj Ligue 1 sa Metzom, ispadanje ovog kluba u niži rang takmičenja značilo je i Miretov transfer u drugi klub, Lyon. Pružio je Pjanić odlične partije u dresu Lyiona, međutim, njegov kamen spoticanja bio je Yoann Gourcuff.

U ljeto 2011. godine Roma je izdvojila 11 miliona eura, nakon čega je njegova karijera još jednum krenula uzbrdo sve dok za trenera nije imenovan Zdenek Zeman.

Pjanić je započeo sezonu 2012/13. kao starter na sredini terena uz Danielea de Rossija i Michaela Bradleyja u prvoj utakmici protiv Catanije na domaćem terenu. Utakmica je završena rezultatom 2:2. Od tada Pjanić više nije bio konstantan u početnih 11 sve dok ga Zeman nije skroz otpisao i poslao na klupu.

Generalni direktor Rome Franco Baldini jednom je prilikom potvrdio da se bojao međusobnog sukoba između trenera i igrača. Pjanić je rijetko dobivao priliku, a onda je Romu preuzeo trener Aurelio Andreazzoli.

Povrede su desetkovale veznjaka u drugom dijelu sezone koja je za 23-godišnjaka bila veoma razočaravajuća i u kojoj je njegov napredak zaustavljen.

Trebao je koračati prema zvijezdama, ali umjesto toga nije ni spominjan u razgovorima o najboljim veznim igračima svijeta.

Ali, Pjanić ne smije biti zaboravljen. Ukoliko dobije dovoljnu minutažu pod vodstvom Rudija Garcije, mnoge zavidne osobe morat će pomno pratiti njegove poteze još jednom.

U porastu je broj playmakera novog stila, poput Thiaga Alacantare i Miralema Pjanića. Oni mogu igrati na bilo kojoj poziciji na sredini terena i krilima, što mnogi treneri danas traže.

Pjanić je borben, a u isto vrijeme i veličanstven, agresivan sa dozom finoće. Ukoliko mu se da dovoljno vremena, prava prilika bez povreda, Pjanić ima priliku da bude jedan od najboljih playmakera na svijetu, navodi Bleacher Report.