Nogomet
21

Veličanstven odlazak najboljeg strijelca među golmanima: Rogerio Ceni se oprostio od fudbala

Piše: E. B.
Nekako u sjeni evropskih zbivanja tokom proteklog vikenda, prvenstveno izvlačenja grupa za Evropsko prvenstvo 2016., desio se veliki događaj u Brazilu. Naime, legendarni Rogerio Ceni je pred 60.000 navijača odigrao svoju posljednju utakmicu u 25-godišnjoj karijeri.

Rogerio Ceni je 23 od tih 25 godina proveo u Sao Paulu s kojim je osvojio 22 trofeja, a zvanično je najbolji strijelac među golmanima svih vremena.

Ceni je u karijeri postigao 131 gol na 1237 mečeva za Sao Paulo, a najefikasniji je bio prije tačno 10 godina, kada je postigao čak 21 gol u sezoni! Iz slobodnih udaraca postigao je 61 gol. iz penala 69 (oba rekorda), a iz igre jedan.

Za usporedbu, drugi na listi najboljih strijelaca među golmanima je Jose Luis Chilavert sa "samo" 62 gola.

Na oproštaju ovog velikana igrali su igrači iz generacije 1992/1993, koja je osvojila po dva Copa Libertadoresa i Interkontinentalna kupa, te igrači iz 2005. godine, osvajači Copa Libertadoresa i Svjetskog klupskog prvenstva.

Zanimljivo, baš na današnji dan prije deset godina, 14. decembra 2005. godine, Ceni je postigao gol protiv Al-Ittihada na Svjetskom klupskom prvenstvu, i to je jedini pogodak golmana u historiji tog takmičenja, a postao je i prvi golman koji je proglašen za najboljeg igrača tog turnira.

I, kako to obično biva, pogodio je na oproštaju i to iz penala za konačnih 5:3 za njegovu generaciju iz 2005. godine.

Na kraju u oproštajnom govoru nije mogao sakriti suze, a saigrači su ga na rukama iznijeli sa stadiona. Baš kao što legenda poput njega i zaslužuje.