Nogomet
70

Fudbalska nostalgija: Stare slike Mourinha, Fergusona, Ronaldinha, Messija, "starog dobrog" Ronalda...

Piše: O. T.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mourinho u Barceloni, prvi gol Messija, Ferguson u krupnom planu, Ronaldova simultanka i još neke slike iz svijeta fudbala podsjećaju nas na vremena koja su barem jednu deceniju iza nas, a svaka od njih zaista govori "više od hiljadu riječi".

U sredini, u plavoj jakni koračao je pomoćni trener Jose Mourinho. S njegove desne i lijeve strane u crno-crvenim trenerkama koračali su njegovi igrači Luis Enrique i Pep Guardiola. Grb na jakni Portugalca i na trenrkama Španaca bio je isti - radilo se o grbu Barcelone.

Nekada "učenici i asistent", danas trenerski magovi

Vrijeme radnje bila je sezona 1997/98. kada je Mourinho bio pomoćni trener Loisu Van Gaalu u Barceloni, a Enrique i Guardiola igrači katalonskog kluba. Danas, u ovom momentu njih trojica su fudbalski treneri koji su prošle sezone bili na krovu Engleske (Mourinho s bivšim klubom Chelseajem), Španije (Enrique s Barcelonom) i Njemačke (Guardiola s Bayernom). Holivudski scenarij.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Mali Gaucho

Ronaldinho je svoju fudbalsku karijeru počeo u Gremiju kao sedmogodišnjak. Već tada je plijenio pažnju, a posebno igrajući utakmice futsala. Na slici je zajedno sa starijim bratom Robertom koji je također igrao za Gremio, ali nije napravio značajnu karijeru i kasnije je postao Ronaldinhov menadžer.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Tako je počeo nezaustavljivi niz....

Tu je i još jedna slika Ronaldinha. Na leđima je njegov nasljednjik u Barceloni koji će vremenom prerasti i njega, ali i sve igrače koji su ikada igrali u Barceloni - Leo Messi. A ovo je proslava prvog Messijevog gola za Barcelonu koji mu je asistirao upravo Ronaldinho. Brazilska "desetka" je Blaugranu ostavila u pravim rukama.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Poštovanje, ja sam Steven..."

Završena je revanš utakmica polufinala Kupa Uefa 2001. godine i Liverpool je s ukupnih 1:0 golom McAllistera izbacio Barcelonu. Talentirani veznjak Redsa Steven Gerrard imao je 20 godina, a veznjak Blaugrane Pep Guardiola deset godina više. Pepu se svijet srušio i ništa ga nije zanimalo, a Gerrard uprkos velikom podvigu nije bio zanesen slavljem nego željom da se rukuje sa španskim veznjakom.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Tri riječi su dovoljne

Za Mourinha je "The Godfather", za navijače Manchester Uniteda drugo ime za voljeni klub, za Cristiana Ronalda drugi otac. Fudbal se još nije navikao da na klupi Manchester Uniteda ne sjedi trener u čijim ustima posljednje znakove života broji žvakaća guma. Tri riječi govore dovoljno. Sir Alex Ferguson.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Il Fenomeno

Brada, duga kosa s pramenovima, "kilogrami" gela na zalizanoj glavi i još mali milion ostalih frizura okupirale su mnoge fudbalere u namjeri ostanu prepoznatljivi po izgledu. Ćelava glava i malo duža kosa iznad čela poput nadstrešnice na balkonu "krasila" je glavu brazilskog asa Ronalda na Svjetskom prvenstvu 2002. godine. Time je pokazao koliko se "zamara" svojim izgledom i koliko je opušten. Njega pamte samo po fenomenalnim potezima i ona dva gola u finalu navedenog prvenstva kada je Brazil rezultatom 2:0 savladao Njemačku.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Riječi su nekad male

Sve prikazane slike su posebne, nostalgične i lako vas ostave bez teksta, ali ova je iznad svih. Posljednji momenti karijere jednog od najvećih fudbalera Zinedina Zidana nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine dobio crveni karton zbog udaranja Marca Materazzija glavom. Prolazeći pored najvećeg fudbalskog, ali i sportskog trofeja, otišao je u legendu kao niko prije ni poslije njega.

Foto: Twitter
Foto: Twitter