Premijer liga BiH
573

Velež nakon 34 godine pobijedio očajno Sarajevo na Koševu

E. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nogometaši Veleža su pobijedili Sarajevo na stadionu "Asim Ferhatović Hase"rezultatom 2:0 u posljednjem kolu jesenjeg dijela m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Velež je od početka susreta koji se igrao po blatnjavom terenu krenuo ofanzivno i lopta je većinom bila na polovini Sarajeva, koje je odigralo jedan od najlošijih mečeva ove sezone. U 3. i 7. minuti su pokušali Drina i Džanković, no Dizdarević nije morao intervenisati.

Sarajevo je prvi put zaprijetilo u 7. minuti kada je Velkoski uočio da je Bogdanović bio predaleko od gola, te ga je pokušao lobovati skoro sa centra, no veoma loše je šutirao.

Velež je poveo u 10. minuti. Radovac je predriblao dva igrača Sarajeva, sjajno uposlio Pecu koji centrira, a Anđušić je neometan glavom matirao Dizdarevića za veliko slavlje malobrojnih navijača Rođenih na Koševu.

Samo sedam minuta kasnije Mostarci su udvostručili prednost. Oremuš je naivno i bespotrebno skrivio penal nad Radovićem, a Zajmović je šutirao silovito po sredini gola za veliko vodstvo Veleža.

Odmah po polasku sa Centra Sarajevo je imalo priliku, no Cmiljanić je šutirao sa ivice kaznenog prostora pored gola.

U 21. minuti Bordo tim je imao najbolju priliku za pogodak u prvom poluvremenu. Oremuš je ubacio sa desne strane, Isić je dopustio Bagariću da neometan šutira glavom sa pet metara, ali je napadač Sarajeva pogodio samo stativu.

Nekoliko minuta kasnije pokušao je i Oremuš nakon centaršuta Pidre, no njegov udarac je završio u rukama Bogdanovića.

Velež je posljednji put u prvom poluvremenu zaprijetio u 29. minuti kada je Anđušić sjajno predriblao Pidru i pokušao iskosa sa desne strane iznenaditi Dizdarevića, no golman Bordo tima je bio siguran i nogom intervenisao.

U 36. minuti smo vidjeli posljednje uzbuđenje u prvom poluvremenu kada je nakon duge akcije i velike gužve u kaznenom prostoru lopta došlja do Cmiljanića koji šutira iz okreta sa desetak metara, no lopta je otišla pored gola.

U drugom poluvremenu tempo igre je pao, a u potpunosti uništen teren je otežavao bilo kakvu pas igru.

U 58. minuti Anđušić je imao priliku postići i drugi pogodak, no šutirao je loše iz prve sa petnaestak metara od Dizdarevićevog gola, a potom je sličnu stvar napravio Varešanović u 72. minuti na drugoj strani.

Velež je najbolju priliku za treći pogodak imao u 81. minuti kada je Vehabović izašao sam na Dizdarevića, ali golman Sarajeva čudesnom intervencijom spašava svoju mrežu.

U nastavku akcije Radović je oštro faulirao Ahmetovića na centru, a onda je nastao opći haos. Velkoski je hrvačkim zahvatom oborio Radovića na pod, a potom su se svi igrači sukobili. Sudija Bandić je Velkoskom pokazao žuti karton, ali ga je dao i Šabanoviću kojem je to bila druga javna opomena, te je bek Sarajeva morao napustiti igru.

Velež je rutinski sa igračem više zadržao prednost i slavio na Koševu prvi put nakon čak 34 godine. Posljednji put Rođeni su pobijedili Sarajevo u gostima 6. septembra 1987. godine u duelu petog kola Prve savezne lige Jugoslavije. Tada je rezultat glasio 1:0 za Rođene.

Sarajevo je ovu polusezonu završilo sa dva vezana poraza i na pauzu se otići sa trećeg, četvrtog ili petog mjesta u zavisnosti od ostalih rezultata. Velež je polusezonu završio sa dvije vezane pobjede i na odmor ide sa osmog mjesta.

Sarajevo - Velež 0:2 (Anđušić 10', Zajmović penal 17')

Tabela: