Nogomet
1

Velež, Mladost, Široki, Olimpic i Čelik u četvrtfinalu Kupa BiH

Piše: D. B.
Saša Kajkut (Foto: F. K./Klix.ba)
Saša Kajkut (Foto: F. K./Klix.ba)
U terminu od 13:30 sati na rasporedu je bilo šest uzvratnih susreta Kupa BiH. Plasman u četvrtfinale su osigurali Velež, Mladost, Široki Brijeg, Olimpic i Čelik.

Mladost - Natron (1:1) 3:0

Mladost je dobro otvorila utakmicu protiv Natrona. Do vodstva su domaći stigli već u 5. minuti preko Komarčevića. Isti je igrač pogodio za 2:0 sedam minuta kasnije, a hat-trick je postigao u 29. minuti nakon kornera. Domaći su na poluvremenu imali visoku prednost u odnosu na goste. U nastavku utakmice je bilo prilika, ali ne i golova. Mladost je pobijedila Natron i zasluženo se plasirala u četvrtfinale Kupa BiH.

Bratstvo - Čelik (0:4) 2:2

Na otvaranju susreta iz slobodnog udarca su zaprijetili gosti, tačnije Kajkut, koji nije bio precizan. Domaći su nakon toga propustili prilike preko Diabanga i Suljića. U 13. minuti se ukazala idealna šansa za Bratstvo, ali je Adilović odbranio Delićev šut. Obje ekipe su igrale otvoreno, a rezultat toga je vodstvo Čelika iz 37. minute, kada je nakon asistencije Mišića pogodio Mešanović. To je bilo sve iz prvog poluvremena.

U nastavku utakmice, tačnije u 49. minuti, rezultat je na 1:1 izjednačio Diabang. Stopostotnu priliku za vodstvo domaćih je u 70. minuti propustio Suljić.

Čelik je u vodstvo došao u 77. minuti golom Duvnjaka, a Omerović nekoliko minuta kasnije postavlja konačni rezultat 2:2.

Radnik - Široki Brijeg (1:4) 0:1

Široki Brijeg je imao znatnu prednost u revanšu te je jedini zadatak bio završiti posao u Bijeljini kod Radnika. Domaći su zaprijetili u 4. minuti, a onda su svoju prvu dobru priliku u gol pretvorili gosti. Dogodilo se to u 17. minuti, kada je nakon Bukača pogodio Marić. Na poluvremenu su Širokobriježani dali do znanja Radniku da nema šta tražiti u ovom duelu.

Radnik je u 55. minuti bio u šansi za izjednačenje, no, Bilobrk je odbranio udarac Radulovića. Široki je do kraja susreta sačuvao svoju prednost i tako ovjerio prolaz u četvrtfinale Kupa BiH.

Grude - Olimpic (0:2) 0:1

Prvo poluvrijeme u Grudama proteklo je bez mnogo prilika, a Olimpic je svoju iskoristio u 33. minuti, kada je pogodio Rahmanović. Vukovi su nastavili dominaciju na terenu, ali su se domaći dobro branili. Promjene rezultata nije bilo. Olimpic je u četvrtfinalu.

Velež - Sloboda Mrkonjić Grad (3:2) 4:2

Pobjeda u Mrkonjić Gradu je donijela miran revanš Veležu u Mostaru. Domaći su poveli u 8. minuti golom Ramovića. Isti je igrač povisio rezultat na 2:0 postigavši svoj drugi gol na ovoj utakmici. U 27. minuti je Pejić asistirao Ćemaloviću, koji je pogodio za 3:0. Igrala se 33. minuta kada je Malbašić smanjio vodstvo Veleža na 3:1. To je ujedno bio rezultat prvog dijela susreta.

U drugom poluvremenu su dvije sjajne prilike za Velež propustili Hajdarović i Ćemalović. Nakon toga je tempo igre opao, ali su gosti u 86. minuti uspjeli doći i do drugog gola. Postigao ga je Radoja u 86. minuti. U samom finišu je Merzić postigao četvrti gol za Velež, koji se zasluženo plasirao u četvrtfinale Kupa BiH.

Od 16:30 sati se igra susret Borac - Zrinjski. Mostarci su u prvoj utakmici pobijedili 4:0. Željezničar i Slavija igraju od 17 sati na Grbavici, a u prvom susretu su Plavi pobijedili rezultatom 2:0.