Fotofiniš
18

Velež i Olimpik će se boriti do posljednje sekunde za Premijer ligu BiH

Piše: K. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prva liga Federacije BiH polako ulazi u samu završnicu, a do kraja prvenstva ostalo je još šest kola u kojima će Velež i Olimpik do posljednje sekunde voditi bitku za ulazak u Premijer ligu BiH.

Nakon 24. odigrana kola, Rođeni iz Mostara još uvijek drže prvu poziciju sa 58 osvojenih bodova, jedan više od Olimpika koji drugu polusezonu igra na zaista vrhunskom nivou i u dosadašnjih devet utakmica ostvarili su osam pobjeda uz remi upravo protiv Veleža.

Velež je na polusezoni imao sedam bodova više od Olimpika i u drugi dio sezone ušli su kao lideri i apsolutni favorit za povratak u društvo najboljih, međutim s dva poraza od Goražda i Zvijezde znatno su ugrozili prvu poziciju i sada su primorani do posljednje sekunde braniti lidersku poziciju.

Nakon poraza od Zvijezde, Velež je zabilježio tri sigurne pobjede, dvije na domaćem terenu protiv Slavena iz Živinica (2:0) i Rudara iz Kaknja (4:0), dok su kao gosti porazili Metalleghe u Jajcu s minimalnih 1:0.

S druge strane, Olimpik je ostvario sve pobjede u drugoj polusezoni, a jedini "kiks" imali su u derbiju protiv Veleža koji je odigran na Otoci kada su remizirali rezultatom 2:2. Vukovi su u tom meču u posljednjim sekundama izbjegli poraz i uspjeli su vratiti zaostatak od 2:0 čime su zadržali realnle šanse da se nadaju povratku u društvo najboljih.

Osim dva primljena pogotka protiv Veleža, Olimpik je u samo još jednom meču primio pogodak, a to je bilo u susretu 24. kola protiv Bosne u Visokom gdje su slavili sa 2:1, što je najbolji pokazatelj u kako dobroj formi igraju nastavak prvenstva.

Do kraja prvenstva Velež i Olimpik odigrat će po tri domaće i tri gostujuće utakmice, a prema svemu viđenom u drugoj polusezoni, sigurno je da nas očekuje žestoka borba između ova dva kluba za prvu poziciju koja garantuje povratak u Premijer ligu BiH.

Ukoliko se desi da kojim slučajem kraj prvenstva Velež i Olimpik dočekaju s istim brojem bodova, onda se gleda međusobni omjer, a tu su uspješniji Rođeni jer je prvi meč u Mostaru u prvoj polusezoni završen bez pogodaka.

Raspored Veleža do kraja prvenstva:

  1. kolo: Novi Travnik - Velež
  2. kolo: Velež - Orašje
  3. kolo: Bratstvo - Velež
  4. kolo: Velež - Vitez
  5. kolo: Bosna - Velež
  6. kolo: Velež - Igman

Raspored Olimpika do kraja prvenstva:

  1. kolo: Olimpik - Čapljina
  2. kolo: Jedinstvo - Olimpik
  3. kolo: Olimpik - TOŠK
  4. kolo: Slaven - Olimpik
  5. kolo: Olimpik - Rudar
  6. kolo: Orašje - Olimpik

Tabela: