Treneri na slatkim mukama
0

Večeras finale Lige prvaka: Chelsea želi vratiti slavu, City ispisati historiju

N. K.
Chelsea i City igraju u velikom finalu
Chelsea i City igraju u velikom finalu
Nogometaši Manchester Cityja i Chelseaja večeras igraju veliko finale Lige prvaka pred ograničenim brojem od 16.500 gledatelja na stadionu Dragao u Portu.

City lovi svoju prvu krunu u Ligi prvaka te je večeras favorit prema svjetskim kladionicama i stručnjacima, a trener Pep Guardiola bit će na slatkim mukama prilikom izbora najboljeg tima budući da posjeduju veliki broj kvalitetnih igrača. Guardiola će se u Portu vjerovatno odlučiti za strategiju u kojoj bi Kevin De Bruyne mogao igrati "lažnu devetku". Gabriel Jesus je počeo protiv Evertona prošlog vikenda, a Sergio Aguero je postigao dva gola nakon što je ušao s klupe u svojoj posljednjoj utakmici u Premiershipu.

Očekivani sastav Manchester Cityja
Očekivani sastav Manchester Cityja

Međutim, očekuje se da ni jedan ni drugi neće početi jer će Pep forsirati početnu postavu pojačanu veznjacima pa će Južnoamerikance ostaviti na klupi ako mu zatreba gol u drugom poluvremenu. Guardiola će vjerovatno morati odabrati dvojicu na krilima između Phila Fodena, Raheema Sterlinga, Riyada Mahreza i Ferrana Torresa. Foden bi mogao početi i u srcu veznog reda, a nesumnjivo bi tamo mogli igrati Rodri i Fernandinho. Ilkay Gundogan će gotovo sigurno biti u startnih 11, a svoje mjesto traži i Bernardo Silva.

U odbrani se očekuje Kyle Walker prije Joaa Cancela na desnom beku te Oleksandr Zinchenko na lijevoj strani ispred Benjamina Mendyja. Ako Guardiola bude potpuno oprezan, Aymeric Laporte bi mogao igrati na poziciji lijevog beka, dok će štopere igrati Ruben Dias i John Stones. Edeson je siguran na golu.

S druge strane, Chelsea želi okončati devetogodišnju sušu kada je u pitanju trofej Lige prvaka, a u srijedu su dobili veliko pojačanje nakon što se golman Edouard Mendy vratio treninzima.

Trener Thomas Tuchel će imati slatku muku pri izbora desnog beka budući da je Reece James najbolji svestrani igrač na toj poziciji, ali je iskusni Cesar Azpilicueta sigurno bolji u defanzivi. Odbranu bi trebali popuniti Andreas Christensen, Thiago Silva i Antonio Rudiger, dok je Ben Chilweel siguran na lijevom beku.

Očekivani sastav Chelseaja
Očekivani sastav Chelseaja

N'Golo Kante se oporavio od povrede i trebao bi igrati u sredini s Jorginhom, a tu je i Mateo Kovačić koji kuca na vrata prvog tima. Timo Werner bi trebao predvoditi napad ispred Oliviera Girouda i Tammyja Abrahama, a siguran u prvoj postavi je i Mason Mount.

Za posljednje mjesto u ofanzivi borit će se Christian Pulišić, Calluma Hudson-Odoi, Kai Havertz i Hakim Ziyech.

Utakmica između Cityja i Chelsea igra se u 21 sat. Direktan televizijski prijenos je na Novoj BH, a tekstualni prijenos možete pratiti i na portalu Klix.ba.