Nogomet
0

Večeras finale Lige prvaka: Barcelona želi petu, Juventus treću titulu najboljeg kluba u Evropi

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Večeras se na Olimpijskom stadionu u Berlinu u Njemačkoj igra finale Lige prvaka, a za titulu najbolje ekipe u Evropi borit će se Barcelona i Juventus.

Dva velika evropska kluba, Barcelona i Juventus, sastaju se večeras u finalu Lige prvaka. Katalonci žele osvojiti svoju petu, a Talijani treću titulu evropskog prvaka.

Ovo je Juventusovo prvo finale u posljednjih 12 godina, dok je Barcelona u istom periodu finale igrala tri puta. Oba kluba su ove sezone osvojila titule u domaćim prvenstvima i kupu, tako da bi osvajanje Lige prvaka bio treći ovosezonski trofej. Ako bi pobijedila Barca, to bi bila prva trostruka titula od sezone 2008/2009.

Juventusu je ovo ukupno osmo finale, a statistika je negativna, jer tim iz Torina ima dvije pobjede i pet poraza. U timu talijanskog kluba su veoma iskusni igrači koji su već osvajali Ligu prvaka, a to su Andrea Pirlo, Patrice Evra, Carlos Tevez i Alvaro Morata. Jedini koji je nastupio u posljednjem Juventusovom finalu 2003. godine je golman Gianluigi Buffon, dok je Andrea Pirlo igrao za Milan.

Barcelona je u svojoj historiji igrala u sedam finala i ima pozitivan skor, četiri pobjede i tri poraza. Ukoliko postigne gol u večerašnjoj utakmici, Lionel Messi će postati prvi igrač kojem je uspjelo da se upiše na listu strijelaca u tri finala.

U prethodnim međusobnim susretima je uspješnija bila Barcelona.

Juventus je eliminisao Barcelonu ukupnim rezultatom 3:2 nakon četvrtfinalnog dvomeča u sezoni 2002/2003. Nakon 1:1 u Torinu, istim rezultatom je završena i uzvratna utakmica. Igrali su se produžeci, a Marcelo Zalayeta je u 114. minuti pogodio za pobjedu Juventusa na Camp Nou stadionu.

Prije toga, u sezoni 1985/1986. Barcelona je u četvrtfinalu zaustavila Juventus, koji je branio titulu. Barca je pobijedila 1:0 u Španiji, a u Italiji je bilo 1:1.

Barca i Juventus su se sastali i u sezoni 1990/1991. u Kupu pobjednika kupova i to u polufinalu. Katalonci su pobijedili 3:1 na svom terenu, dok je Juventus bio bolji rezultatom 1:0 u Torinu.

Juventus je u ovogodišnje finale Lige prvaka stigao nakon eliminacije Real Madrida u finalu, ekipa ne zna za poraz u devet posljednjih utakmica, a u čak pet nije primila nijedan gol. Barcelona je treći španski protivnik Juventusa u ovoj sezoni. Ukupan omjer Juventusa protiv španskih klubova je 15 pobjeda, 11 remija i 18 poraza u 44 odigrane utakmice.

Barcelona je u finalu nakon četverogodišnje pauze, a u finale je stigla eliminacijom Bayerna u polufinalu sa ukupnih 5:3. Prije poraza u Minhenu u revanšu, Barca je imala devet pobjeda u nizu u Ligi prvaka. Katalonci su posljednji put protiv talijanskog kluba igrali prošle sezone u grupnoj fazi. Protivnik je bio Milan, koji je predvodio aktuelni trener Juventusa Massimiliano Allegri. U prvoj utakmici na Camp Nou stadionu je Barca pobijedila 3:1, a u Milanu je bilo 1:1.

Barcelona ima skor od 22 pobjede, 13 remija i 8 poraza u 43 utakmice odigrane protiv talijanskih klubova. Messi također ima dobru statistiku s talijanskim klubovima, postigao je sedam golova u posljednjih pet susreta.

U ekipi Juventusa večeras neće biti sjajnog defanzivca Giorgija Chiellinija, koji ima povredu lista.

Utakmica počinje u 20:45 sati.