Trg bana Jelačića
5

Vatrena atmosfera uoči utakmice Hrvatska - Srbija, navijači već pijani

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na Trgu bana Jelačića, usred Zagreba, je vatrena atmosfera. Navijači Hrvatske nogometne reprezentacije pristigli su iz svih djelova Hrvatske. Iako gostujućih navijača, po prijašnjoj odluci oba nogometna saveza, neće biti ni na uzvratnoj utakmici u Beogradu, Maksimir će večeras biti pun.

Navijači već od 3 sata popodne ulaze na stadion jer svako će biti detaljno pretražen. Veliki broj navijača koji nije uspio nabaviti dragocjenu ulaznicu, sakuplja se na centralnom zagrebačkom trgu. Pjevaju se rodoljubne pjesme, a mnogi su već "popadali s nogu" zbog velikih količina alkohola koji su u rukama gotovo svakog navijača. Novinar agencije Anadolija razgovarao je s nekolicinom od mnogobrojnih specijalnih policajaca koji se nalaze na licu mjesta.

"Ne mislimo da će biti većih izgreda, ali ako izgubimo onda bi moglo biti svašta. Svoj gnjev će morati negdje iskaliti, a vidite da su već sada 'mrtvi pijani'", objasnili su policajci.

"Ovo mi je jedan od najboljih dana u godini, da je barem uvijek ovako, ne bih bila siromašak. Bilo bi lijepo da pobede naši, al meni je bitno da ovi piju pa da ja mogu sakupljat prazne boce“, rekla je baka koja je samo jedna od mnogobrojnih koji sakupljaju prazne ambalaže alkoholnih pića da bi ih poslije mogli prodati.

Na Tgu bana Jelačića navijači su počeli pristizati iz svih djelova Hrvatske pa se veselo i ekstatično pjevaju rodoljubne pjesme porijeklom od Dubrovnika do Osijeka. Pristigli su i navijači iz Bosne i Hercegovine pa se po trgu vijore i hrvatske zastave na kojima piše "Kupres", "Livno", ali i "Hercegovačka bojna Gojka Šuška".

Hrvatski premijer Zoran Milanović i hrvatski predsjednik Ivo Josipović su zajedno sa čelnicima Hrvatskog nogometog saveza, apelirali na navijače da se klone nasilja i uvredljivih poruka. Iako na trgu nema vidljivih obilježja koji bi upućivali na period 2. svjetskog rata, hrvatski navijači se nisu suzdržali od uvredljivih pjesama i uzvika. No, to su mnogi i očekivali.

Novinar je pričao s grupom mladića koji su mu pokazali da ispod jakni imaju ustaška obilježja.