FK Sarajevo
0

VIDEO / Varešanović traži idealni napadački tandem

Piše: Edin Isanović
Jesenju polusezonu Fudbalski klub Sarajevo završio je na terećem mjestu sa istim brojem bodova kao i najljući gradski rival sa Grbavice – 28. Najvatrenije bordo pristalice sa dosta optimizma očekuju nastavak, a odlučili smo se da analiziramo napad bordo tima koji ovih dana završava pripreme u Turskoj.

Naime, u ovom trenutku prvi šef struke na raspolaganju ima četiri napadača: Alena Avdića, Adisa Jahovića, Emira Obuću i Harisa Handžića. Kako pronaći tandem standardnih napadača, pita se Mirza Varešanović, koji je u prijateljskim dvobojima najčešće pružao šansu Avdiću i Jahoviću. Doduše, u Antaliju nije putovao Handžić (zbog povrede zgloba) i Đipa, koji je doveden zbog činjenice da je bio jedan od najboljih strijelaca juniorske lige u dresu Željezničara, ali za njega nije bilo mjesta u avionu.

Avdić je nedvojbeno prvi izbor u napadu

Tema napadača otvorila se iz dva razloga. Prva je povratak Emira Obuće, koji je u dosadašnjoj karijeri postigao nekoliko ključnih golova za bordo tim i sigurno očekuje nastupe u udarnoj postavi. Drugi je odlična aktuelna forma Adisa Jahovića, koji je bio blizu odlaska iz glavnog grada BiH.

U prvih petnaest kola Premijer lige BiH najefikasniji su bili odbrambeni igrač Branislav Arsenijević i napadač Adis Jahović sa po četiri pogotka. Jedan gol manje postigao je iskusni Alen Avdić. Treba istaći da je Varešanović u jesenjem dijelu tražio igrača, koji može zadržati loptu u napadačkoj ulozi i pronašao ga je u Damiru Kojaševiću, koji je na toj poziciji poentirao tri puta. Od njega se mnogo očekuje i u nastavku. Ali, kakav je potencijal ostalih igrača u napadu?

Alen Avdić je nedvojbeno prvi Mirzin izbor u napadu, igrač od kojeg se puno toga očekuje. Prvi šef struke vjeruje da će iskusni napadač biti u top formi za prvi dvoboj na Bilinom polju. Navijači ga posebno cijene zbog borbenosti i odnosa prema bordo majici. Iako ima 34 godine, još uvijek je izuzetno opasan za protivničke odbrane.

Nestašni makedonski nogometaš nije omiljen kod navijača

Adis Jahović trenutno je drugi napadač u Varešanovićevom izboru klasičnih špica. Mada je potekla priča da će napustiti bordo svlačionicu, brzo je demantovana. Naime, nije bio zadovoljan ponuđenim u jednom češkom klubu, te se vratio na najveći bh. stadion. Potkovan je tehnikom, a ima dobar udarac desnom nogom, što je demonstrirao u okršaju sa Olimpicom, kada je postigao prekrasan pogodak sa 30 metara iz slobodnog udarca. Osim toga, odlično razigrava saigrače. Ipak, nestašni makedonski nogometaš nije omiljen kod navijača zbog svog ponašanja i pojedinih istupa u medijima. No, ne mogu mu zaboraviti pogodak Spartaku u Trnavi i Željezničaru na Grbavici. Sjajna izdanja u pripremama ulijevaju optimizam.

Emir Obuća se ove zime vratio na Koševo. Stigao je iz zeničkog Čelika. On ne mora prolaziti fazu adaptacije, jer je nekoliko godina proveo u bordo svlačionici. Malo koji igrač FK Sarajevo može se pohvaliti da je dao toliko ključnih pogodaka za tim sa Koševa. Zahvaljujući njegovim odličnim igrama, u Titovu 38/b 2007. godine stigala je i titula. Pamte se njegovi golovi u Istanbulu, Rapidu na Koševu, Sigmi, Slaviji u Istočnom Sarajevu... Iskustvo je, ipak, nenadoknadiva kategorija, a Emir je tu u velikoj prednosti. Međutim, trebat će dobro zapeti da bi krenuo kao starter. Iako je u malom padu, za Premijer ligu je i više nego kvalitetan. U tandemu sa Avdićem ili Jahovićem predstavljat će prijetnju svakoj odbrani.

Haris Handžić je, također, dobro radio u prvom dijelu priprema. Nažalost, povreda zgloba ga je spriječila da otputuje u Antaliju. Nalazi se u fazi oporavka. Pokazao je da u njemu ima zanimljivog nogometnog materijala, ali nije se razvijao onako kako su mnogi prognozirali. Relevantna nogometna lica naglasit će kako trenutno ima viška kilograma. Odlikuje ga dobar udarac lijevom nogom, a izuzetno je opasan iz prekida. Trenutno je iza Avdića, Jahovića i Obuće u konkurenciji za napadačku minutažu.