|

VAR zaživio i u HNL-u kao još jedan dokaz na kakvom dnu je bh. nogomet

VAR zaživio i u HNL-u kao još jedan dokaz na kakvom dnu je bh. nogomet
139
F
K. H.
22.9.2019. u 15:30
72
komentara
139

dijeljenja
VAR zaživio i u HNL-u kao još jedan dokaz na kakvom dnu je bh. nogomet Foto: EPA-EFE
Utakmica 4. kola juniorskog prvenstva između Rudeša i Hajduka (0-0) na zagrebačkome stadionu u Kranjčevićevoj ušla je u historiju kao prva u HNL-u u kojoj je upaljen VAR.
Od proljetnog dijela sezone 2019/20 VAR tehnologija će se koristiti u HNL-u.

Hrvatski nogometni savez je postupak za uvođenje VAR-a pokrenuo u junu prošle godine, a proteklog januara su predstavnici FIFA-e i IFAB-a u Zagrebu na inicijalnom sastanku pojasnili sam postupak uvođenja i korištenja video tehnologije u nogometu.

Trošak uvođenja iznosi oko 1,5 miliona eura, a savez je aplicirao na fond FIFA-e putem kojeg se sufinancira 80 posto troškova.

VAR će se koristiti na svim utakmica Prve HNL te u završnici Hrvatskog nogometnog kupa, a prvoligaši su u tu svrhu dužni osigurati posebne prostorije za VAR na stadionima koje koriste, prenosi Hina.

Kada je u pitanju BiH, VAR je miljama godina daleko od Premijer lige.Bh. klubovi nemaju ni osnovne uslove za igranje kvalitetnog nogometa, tereni većine klubova su uvjetni samo na početku i na kraju sezone, a čak ni svi stadioni nemaju reflektore, što je banalno u poređenju s onim što se u susjednoj državi uvodi.U takvim uslovima, nemoguće je razmišljati o VAR tehnologiji, ali se ne treba ni čuditi što pet od deset klubova u HNL-u na kraju sezone ide u evropska takmičenja, dok naši klubovi evropska takmičenja igraju samo do početka augusta.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...