Izgubljeno 18 minuta
7

VAR u osmini finala Lige prvaka korišten deset puta, ispravljene dvije velike greške

Piše: E. B.
Arbitar Damir Skomina gleda snimak sporne situacije na meču Ajax - Real Madrid (Foto: EPA-EFE)
Arbitar Damir Skomina gleda snimak sporne situacije na meču Ajax - Real Madrid (Foto: EPA-EFE)
Pomoć VAR tehnologije prvi put je korištena u utakmicama osmine finala Lige prvaka, a nakon prvih osam odigranih mečeva podvukli smo crtu koliko je i da li je opravdano uvođenje videotehnologije usred sezone.

Asistencija VAR-a zatražena je ukupno deset puta na pet mečeva, a dva puta su arbitri poništili prvobitne odluke. Oba puta je bila riječ o postignutim pogocima koji su uz pomoć VAR-a poništeni te možemo konstatovati da se radi o zaista velikim greškama koje su na sreću ispravljene na vrijeme.

Najviše puta pomoć videotehnologije zatražio je arbitar Carlos del Cerro na meču Schalke - Manchester City, čak četiri puta. Zanimljivo, sva četiri puta je VAR potvrdio njegove odluke na terenu.

Na meču Atletico Madrid - Juventus Felix Zwayer je dva puta prekidao meč, a jednom je poništio svoju prvobitnu odluku i to kod pogotka za Atletico Madrid, koji je na kraju poništio.

Pogodak je također poništen na meču Ajax - Real Madrid. Damir Skomina je priznao pogodak domaće ekipe, ali je nakon intervencije VAR-a ispravio svoju grešku.

VAR je bio aktivan po jednom i na mečevima Tottenham - Borussia Dortmund i Roma - Porto, dok na mečevima Manchester United - PSG, Lyon - Barcelona i Liverpool - Bayern nije bilo spornih situacija.

Ukupno je na konsultacije s VAR-om potrošeno 18 minuta u tih deset navrata, a najviše se čekalo, čak po četiri minute, na odluke na mečevima Ajax - Real Madrid (pogodak Tagliafica) i Schalke - Manchester City (penal za Schalke).

Roma - Porto

ODLUKA: Priznat pogodak igrača Porta Adriana za 2:1 u 79. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da je sve regularno. Adriano nije bio u ofsajdu. IZGUBLJENO VRIJEME: 1 minuta.

Ajax - Real Madrid

ODLUKA: Priznat pogodak igrača Ajaxa Tagliafica za 1:0 u 37. minuti. REVIZIJA VAR-a: Poništen pogodak zbog ofsajda u kojem se našao Tadić. IZGUBLJENO VRIJEME: 4 minute.

Pogodak Tagliafica je prvi poništeni u historiji Lige prvaka uz pomoć VAR-a
Pogodak Tagliafica je prvi poništeni u historiji Lige prvaka uz pomoć VAR-a

ODLUKA: Priznat pogodak igrača Reala Asensija za 1:2 u 87. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da je sve regularno. Lucas na centru igrališta nije napravio prekršaj prije pogotka. IZGUBLJENO VRIJEME: 1 minuta.

Totenham - Borussia Dortmund

ODLUKA: Nije dosuđen penal nakon naguravanja u kaznenom prostoru Borussije u 77. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da je sve regularno.

IZGUBLJENO VRIJEME: 0,5 minuta.

Atletico Madrid - Juventus

ODLUKA: Dosuđen slobodan udarac za Atletico blizu kaznenog prostora nakon što je De Sciglio srušio Costu u 27. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da se prekršaj desio van kaznenog prostora. IZGUBLJENO VRIJEME: 2 minute.

ODLUKA: Priznat pogodak Morate za 1:0 u 70. minuti. REVIZIJA VAR-a: Poništen pogodak zbog prekršaja Morate nad Chiellinijem. IZGUBLJENO VRIJEME: 2 minute.

Moratin pogodak je poništen zbog prekršaja nad Chiellinijem (Foto: AFP)
Moratin pogodak je poništen zbog prekršaja nad Chiellinijem (Foto: AFP)

Schalke - Manchester City

ODLUKA: Nije dosuđen penal za City nakon što je Sane blokirao Aguerov šut u 2. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da je sve regularno. IZGUBLJENO VRIJEME: 0,5 minuta.

ODLUKA: Priznat pogodak Aguera za 0:1 u 18. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da je sve regularno. Laporte nije faulirao Utha na početku akcije. IZGUBLJENO VRIJEME: 1,5 minuta.

ODLUKA: Dosuđen penal za Schalke nakon što je lopta pogodila Otamendija u ruku u 33. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da je Otamendi igrao rukom. IZGUBLJENO VRIJEME: 4 minute.

ODLUKA: Dosuđen penal za Schalke nakon što je Fernandinho srušio Sanea u 43. minuti. REVIZIJA VAR-a: Potvrđeno da je Fernandinho srušio Sanea. IZGUBLJENO VRIJEME: 1,5 minuta.