Sve zbog protokola
0

VAR sudija koji je potvrdio najkontroverzniji penal na Euru: Ništa nisam mogao učiniti

K. H.
Trenutak kada je Sterling oboren u kaznenom prostoru Danske (Foto: EPA-EFE)
Trenutak kada je Sterling oboren u kaznenom prostoru Danske (Foto: EPA-EFE)
VAR sudija s utakmice između Engleske i Danske u polufinalu Eura Pol van Boekel kaže da je kazneni udarac za Engleze u produžecima bila prestroga odluka, ali da je zbog VAR protokola morao podržati sudiju u njegovoj konačnoj odluci.

Glavni arbitar pomenutog meča Danny Makkelie je u produžecima u 104. minuti dosudio kazneni udarac za Englesku kojeg je nakon što se lopta odbila realizirao Harry Kane i odveo Englesku u finale, a taj penal izazvao je puno pažnje u svim svjetskim medijima i iako je Euro završio u nedjelju, još uvijek se priča o toj odluci.

Pol van Boekel, sudija koji je bio u VAR sobi i koji je na kraju podržao odluku sudije Makkelie, kaže da greška sudije nije bila očita i da s tim u vezi nije mogao poništiti njegovu odluku da pokaže na bijelu tačku.

Kako kaže, takav je VAR protokol, ali nije govorio o tome zbog čega sudiju nije poslao da još jednom sam pogleda situaciju.

"Često se zapitam šta bi se dogodilo da sam napravio intervenciju. Razumijem kritiku, ali ne na moj račun. Makkeliejeva pogreška nije bila očita, ništa nisam mogao uraditi. Iz jednog ugla kamere vidio sam da je došlo do kontakta između defanzivca i napadača, ali mislim da je kazneni udarac prestrogo dosuđen", rekao je pa nastavio:

"Ipak, u takvoj situaciji moram podržati sudiju, takav je VAR protokol."

Pol van Boekel je postao FIFA-in sudija 2008. godine, a dvije godine prije toga je počeo suditi u nizozemskom prvenstvu.