Genijalna predstava
61

Van Persijev "labuđi pjev" kao pečat veličine u pobjedi nad Ajaxom

Piše: Omar Tipura
Robin van Persie je postigao dva gola u pobjedi Feynerooda nad Ajaxom (6:2). (Foto: EPA-EFE)
Robin van Persie je postigao dva gola u pobjedi Feynerooda nad Ajaxom (6:2). (Foto: EPA-EFE)
Do proteklog vikenda Robin Van Persie je odigrao šest utakmica protiv Ajaxa, najljućeg Feyenoordovog rivala. Samo jednu pobjedu upisao je u tim mečevima, ali nijednu u dresu voljenog Feyenoorda u koji je prije godinu dana došao oprostiti se od čarobnog nogometa.

Ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog toga, ostat će upamćena ova nedjelja. Zbog Robinove prve pobjede u De Klassiekeru i njegova dva gola. A vidjeli smo mnogo više od toga.

Neće Van Persie kao Dirk Kuyt prije dvije godine s Feyenoordom u oproštajnoj sezoni osvojiti titulu, zapravo bilo bi čudo da se to desi, jer 15 kola prije kraja prvenstva PSV Eindhoven sjedi prvi s 15 bodova viška od crveno-bijelih, dok Ajax zauzima drugo mjesto s osam bodova više od najvećeg rivala. Rivala koji ga je jučer u 19. kolu kao domaćin ponizio rezultatom 6:2.

Nije, međutim, taj rezultat prava slika te utakmice. Daleko od toga da Feyenoord nije zaslužio pobjedu, ali utakmica je mogla otići u potpuno drugom pravcu. Utakmica je, u suštini, ponudila možda i najbolje što holandski nogomet ponuditi može. Pokazala je da rasadnik evropskih talenata i zemlja prelijepog nogometa, što Holandija jeste, izlazi iz crnila omeđenog 2015. i 2017. godinom, jer unutar te tri godine Holanđani su ispustili plasmane na Euro 2016. i Mundijal 2018.

Sad se ponovo vraćaju i kao reprezentacija i kao klubovi, i kao firma za proizvodnju vrhunskih talenata. Dokaz tome je nadolazeći transfer Frenkieja De Jonga iz Ajaxa u Barcelonu težak 75 miliona eura.

Ipak, taj isti De Jong, zajedno s Matthijsom de Ligtom, oko kojeg također oblijeću najveći klubovi mašući basnoslovnim ciframa, osramotili su se jučerašnjim porazom. Bez obzira što smo kazali da je i Ajax imao šansu da odvede meč u drugi smjer, posebno nakon što je poveo u osmoj minuti, ali kada pogledate rezultat na kraju, onda nikome u Ajaxu nije svejedno. Njihovi eksponati za koje se zanima cijela Evropa sad su na meti kritika, a nije svejedno ni treneru Eriku ten Hagu, jer njegov Ajax je primio 10 golova u posljednja dva ligaška meča (šest u porazu od Feyenoorda i četiri u remiju s Heerenvenom.

Sve bi možda i bilo drugačije, a to je i razlog ove priče, da je Van Persie imao lošiji dan, ali nije. S 35 godina i 174 dana u očima Robin je odigrao maestralnu predstavu, održao je čas nogometa, jer toliko je i igrao - nešto više od sat vremena. Dovoljno da jedan bivši Feyenoordov velikan Pierre van Hooijdonk na Twitteru objavi:"67 minuta seksi nogometa od Robina van Persieja".

Skoro sve što se desilo pred golom Ajaxa tih 67 minuta kao da je moralo biti blagoslovljeno Van Persijevim dodirom - prva dva Feyneroordova gola nastala su nakon što je Van Persie svojim pasovima i kretnjama Ajaxovu odbranu izbacio iz ravnoteže, a treći i četvrti gol i jesu bili djelo velikog Robina.

Elegancija i lakoća kojom je Van Persie jučer gazio do svoje prve pobjede u najvećem holandskom derbiju tipična je samo njemu. Rijetki su tako igrali, toliko dobro da su ovu predivnu igru činili jednostavnom. Samo s takvom lakoćom i možete dominirati u tim godinama, u toj sezoni za koju ste rekli da će biti posljednja u vašoj karijeri. I samo zato onda možete postati najstariji igrač koji je u De Klassiekeru postigao dva gola.

Ako bismo tražili potez koji je Van Persie uradio na jučerašnjoj utakmici, a koji bi opisao njega, njegov stil nogometa i karijeru, to bi bio onda njegov drugi gol. Dolazak na pravo mjesto u pravo vrijeme i onda taj upečatljivi dodir, kao da mu na stopalo slijeće leptir, a ne lopta. Stoga, ne možete reći da on loptu udara, nego je samo odlaže želeći je smjestiti na bolje mjesto. Tamo gdje će i on i ona i poklonici kluba za koji igra biti - sretniji.

Tako je Van Persie zabijao i u Arsenalu i u Manchester Unitedu i u Fenerbahčeu i u Holandiji. Takvim djelima velikana koji je bezbroj puta dokazao da je "doktor prvog dodira" divili smo se već mnogo puta, sjetite se gola za Manchester United protiv Aston Ville kada mu je Wayne Rooney poslao loptu koja je valjda letjela toliko dugo da je prošla dvije vremenske zone, a da Robinu opet nije bio problem da je odloži u mrežu i režiserima Premiershipa obezbijedi sadržaj koji će se desetljećima vrtjeti na televizijskim ekranima.

Ili onog gola na Mundijalu 2014. godine kada mu je jednu sličnu loptu poslao Daley Blind u meču protiv Španije, a Van Persie elegantno i oprezno poput plesača ledu zaplovio prema Ikeru Casillasu i odložio loptu u mrežu, za najavu velkih predstava Holandije na tom turniru i za kraj španske dominacije.

U ovoj sezoni možda neće osvojiti nijedan trofej, niti ponijeti epitet najboljeg strijelca lige (postigao je deset golova, pet manje od prvog strijelca Luuka de Jonga), ali sad zna da je ispunio još jednu obavezu - slomio je Ajax u najvećem holandskom derbiju. I još jednom oživio riječi koje je Arsene Wenger kazao Sir Alex Fergusonu onog ljeta kada je Robin prešao iz Arsenal u Manchester United:"Bolji je nego što misliš".